Filmster en zangeres Doris Day overleden op 97-jarige leeftijd

Doris Day met haar echtgenoot Martin Melcher. Foto: ISOPIX

De Amerikaanse filmster en zangeres Doris Day is op 97-jarige leeftijd overleden. Ze stierf in haar huis in Californië. Vooral in de jaren 60 maakte Day furore: ze wordt beschouwd als een van de grootste vrouwelijke Hollywoodsterren aller tijden.

Doris Mary Kappelhoff werd op 3 april 1922 geboren in het Amerikaanse Cincinnati en raakte bekend bij het grote publiek als zangeres. Dat dankt ze vooral aan de wereldhit Que sera sera. Ze zong bij verscheidene bigbands en wekte door haar populariteit de interesse van de filmwereld.

Filmster en zangeres Doris Day overleden op 97-jarige leeftijd
Foto: ISOPIX

In de jaren 50 brak ze helemaal door in Hollywood. Met haar ‘ideale buurmeisje’-uiterlijk en uitstekende zangstem werd ze veelgevraagd voor rollen in romantische komedies en musicals. Zo groeide ze uit tot een van de meest bekende en succesvolle actrices aller tijden. Om die reden werd ze in 2004 bekroond met de Presidential Medal of Freedom, een van de grootste onderscheidingen die Amerikaanse burgers kunnen krijgen.

Calamity Jane

De Hollywoodcarrière van Day overspant veertig films, die in een periode van twintig jaar gemaakt werden. In 1948 dook ze, op 26-jarige leeftijd, voor het eerst in een film op. Maar haar grote doorbraak als actrice volgde pas 5 jaar later, toen ze de hoofdrol speelde in de westernmusical Calamity Jane.

Het grote publiek bleek erg te houden van haar acteerprestaties. Tot het begin van de jaren 60 volgde het ene bioscoopsucces na het andere, met films als Love Me Or Leave Me (1955), The Man Who Knew Too Much (1956), The Pajama Game (1957), Pillow Talk (1959) en Please Don’t Eat The Daisies (1960).

In 1968 zette ze een punt achter haar filmcarrière. Ze kreeg dan haar eigen tv-reeks met The Doris Day Show, een sitcom waarin ze een weduwe speelde en die 5 jaar lang (1968-1973) op tv te zien was. Daarna was ze nog maar sporadisch op tv te zien.

Longontsteking

Day overleed in haar huis in Camel Valley in Californië, meldt de Doris Day Animal Foundation maandag. In de mededeling staat te lezen dat de filmster op haar 97ste nog in “uitstekende fysieke gezondheid was voor haar leeftijd”. “Maar recent liep ze een ernstige longontsteking op, waar ze aan overleden is.”

Op haar 97ste verjaardag, een dikke maand geleden, gaf ze nog een uitzonderlijk interview aan The Hollywood Reporter. “Ik krijg veel liefdesbrieven van fans, sommigen van maar 8 jaar oud, die schrijven dat hun grootouders of overgrootouders mijn films en muziek aan hen getoond hebben. Ze worden blij van mijn films, schrijven ze. Blijkbaar zijn mijn films goed om je beter te doen voelen.”

Door gjs