Vrouw met vier kinderen eind deze maand dakloos en toch geen voorrang voor sociale woning

  • Genrebeeld.
Zelzate -

Schepen voor Huisvesting Steven De Vuyst (PVDA) springt in de bres voor een met dakloosheid bedreigde vrouw. Hij vraagt aan de lokale sociale huisvestingsmaatschappij cvba ‘Wonen’ om voor de alleenstaande moeder met vier kinderen voorrang te geven op de wachtlijst voor een sociale woning.

De vrouw stuurde in maart via sociale media een noodkreet uit omdat haar woning na een echtscheiding wordt verkocht en ze dreigt binnenkort met haar kinderen op straat te belanden. Op de private huurmarkt vindt ze geen betaalbare woning.

Voor deze vrouw, die op dat moment nog hoogzwanger was van haar vierde kindje, kreeg De Vuyst in maart bij ‘Wonen’ als antwoord dat er geen omstandigheden kunnen worden ingeroepen van ‘bijzondere sociale aard’. Dus er is geen versnelde toewijs mogelijk waarbij ze bovenaan de wachtlijst komt voor een sociale woning

In enkele andere steden en gemeenten is zo een ‘versnelde toewijzing’ wel mogelijk in bepaalde gevallen.

“We gaan als bestuur niet akkoord met het standpunt van de sociale woonmaatschappij”, reageert Devuyst. “Als gemeente Zelzate vinden wij dat het OCMW het recht moet krijgen om jaarlijks één of meer versnelde toewijzingen van een sociale woning te regelen voor mensen in een noodsituatie.”

“Dit moet wel worden gekoppeld aan een begeleidingscontract met de bewoner. Zo'n samenwerking tussen het OCMW en de sociale huisvesting bestaat nu al op andere plaatsen in Vlaanderen, zoals in Gent. Mijn collega schepen Geert Asman zal volgende week dit punt op de algemene vergadering van cvba Wonen plaatsen”, stelt De Vuyst.

Door Dirk Ververs