Abonnee worden? Kies je leesformule

14/05/2019 - Kluisbergen
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Het terrein is klaar, maar Samsonite mag (voorlopig) niet bouwen.PMA

Milieufront Omer Wattez vraagt schrapping industriezone Ruien

BEROEP TEGEN BOUWVERGUNNING MAGAZIJN SAMSONITE

Kluisbergen/Oudenaarde

-

Begin deze maand zou Samsonite beginnen met de bouw van zijn nieuw magazijn op de site van de gesloten elektriciteitscentrale Ruien. Zou, want Milieufront Omer Wattez heeft beroep aangetekend tegen de bouwvergunning. “Wij vragen dat de Scheldevallei natuur of landbouwgebied wordt”, luidt het.

“Niet te begrijpen”

Samsonite Europe was het eerste bedrijf dat een stuk grond kocht op de site van de gewezen centrale van Ruien. De fabrikant van reiskoffers plant er een nieuw magazijn, goed voor zestig jobs en een investering van meer dan tien miljoen euro. Begin mei zouden de werken aanvangen, maar dat is buiten het Milieufront Omer Wattez (MOW) gerekend. MOW, een milieuorganisatie die zich inzet voor de bescherming van de natuur in de Vlaamse Ardennen, heeft bij de provincie beroep aangetekend tegen de bouwvergunning. “Wij willen dat de site van de oude centrale, gelegen in de Scheldevallei, opnieuw natuurgebied wordt”, legt Davy De Groote uit. “Dat, of landbouwgebied. In Oudenaarde is de industriezone De Coupure illegaal, als compensatie vragen we dat Ruien als industriezone geschrapt wordt.”

“Geen industrie in valleigebieden”

De voormalige site van de elektriciteitscentrale in Ruien is een onderdeel van de door de Vlaamse regering goedgekeurde brownfieldconvenant Kluisbergen-Herpelgem. Minimum de helft van de site moet volgens Vlaanderen industriegrond blijven. “Wij zijn het niet eens met die beslissing, industriezones horen niet thuis in valleigebieden. Je moet ergens beginnen om de versnippering aan te pakken. Industriezones zijn nodig, we weten dat, maar denk goed na waar je ze aanlegt. Als de provincie ons beroep afwijst, kunnen we nog altijd naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen stappen”, zegt De Groote.

“Investeringen herbekijken”

“We betreuren erg dat ons project in Ruien vertraging oploopt”, zegt Patrick Baele, CFO van Samsonite Europe. “Het is duidelijk dat de bouw van een gloednieuw Europees distributiecentrum voor een multinational als Samsonite van doorslaggevend belang is voor onze groei. Het beroep toont aan hoe moeilijk ondernemen is geworden in België, en in Vlaanderen in het bijzonder.”

Patrick Baele CFO SAMSONITE EUROPE “Dit beroep toont aan hoe moeilijk ondernemen is geworden in België en in Vlaanderen in het bijzonder”

“Ik begrijp dat er een evenwicht moet worden gevonden tussen de activiteiten van mensen en bedrijven, en het vrijwaren van het milieu. Hier wordt echter geen nieuw bedrijventerrein aangesneden. Er heeft hier sedert jaar en dag een enorme elektriciteitscentrale gestaan. Ik verzeker u dat ons nieuw distributiecentrum heel wat milieuvriendelijker en minder hinderlijk is dan wat de Ruienaars gewend waren. Samsonite hoopt dat het beroep snel achter de rug is. Ons bedrijf, een multinational met meerdere vestigingen in Europa, zal zich erover bezinnen waar het zijn investering op korte termijn zal realiseren. Het zou bijzonder jammer zijn voor de tewerkstelling in de streek en de verankering van het bedrijf in Vlaanderen, mocht het project niet kunnen doorgaan”, besluit Baele.

Philippe WillequetBURGEMEESTER

“Niet te begrijpen”

Kluisbergen

Medeontwikkelaar en burgemeester Philippe Willequet begrijpt MOW niet. “De site maakt deel uit van een door de Vlaamse regering goedgekeurde beslissing” zegt hij. “Dit wil zeggen dat er een akkoord is tussen de ontwikkelaar en de Vlaamse regering, de provincie, de gemeente, OVAM, de Vlaamse Waterweg en AWV. Volgens dat akkoord moeten er watergebonden activiteiten plaatsvinden. Wel, alle bedrijven die tot nu toe grond kochten, gaan gebruikmaken van de Schelde als transportweg. We hebben daarnaast een vergunning gekregen om het terrein op te hogen, om de vijver te dempen en een ontsluitingsweg aan te leggen. MOW wijst naar Oudenaarde, maar dat heeft hier niets mee te maken. Eén zaak is zeker, de Amerikanen van Samsonite zullen dit niet begrijpen. Ik ga er vanuit dat het gezond verstand zegeviert en dus zullen we binnenkort de aanleg van de ontsluitingsweg aanbesteden zodat die spoedig kan starten.” (pma)

AANGERADEN
Meest recent