Roundup-producent moet echtpaar 2 miljard schadevergoeding betalen

Bron © Belga, New York Times, Reuters, ABC, Guardian

Alva Pilliod (links) en Alberta Pilliod (rechts) met hun advocaat. Het koppelt zegt dat het kanker kreeg na dertig jaar Roundup te hebben gebruikt. Foto: AP, Reuters

Het biotechbedrijf Bayer moet een Amerikaans echtpaar een schadevergoeding van twee miljard dollar (1,78 miljard euro) betalen. Dat heeft een jury van een rechtbank in Oakland, Californië, beslist. Het stel zou kanker hebben gekregen door de onkruidverdelger Roundup, een product van dochteronderneming Monsanto.

De schadevergoeding bedraagt een miljard dollar per persoon. Die komt bovenop de 55 miljoen dollar die Alberta en Alva Pilliod al toegekend kregen als compensatie voor onder meer hun economische verliezen door ziekenhuisfacturen en morele schade.

Volgens het echtpaar kregen ze kanker nadat ze tussen 1975 en 2011 geregeld de onkruidverdelger Roundup met glyfosaat hadden gebruikt op hun eigendom in Livermore, ten oosten van San Francisco. Alva Pilliod (nu 76 jaar) kreeg in 2011 de diagnose non-hodgkinlymfoom in zijn botten, die uitgezaaid was naar zijn bekken en wervelkolom, in 2015 kreeg zijn vrouw Alberta (74) te horen dat ze non-hodgkinlymfoom in haar hersenen had.

In 2017 dienden ze een klacht in. Beiden zijn aan de beterhand, maar hun rechtszaak kwam versneld voor wegens het risico op herval en een mogelijk korte levensverwachting.

Alberta vraagt het bedrijf om een waarschuwingslabel op Roundup aan te brengen. Volgens haar zouden haar man en zij het product niet gebruikt hebben als ze gewaarschuwd waren over het risico op kanker. “We vechten nu al meer dan negen jaar tegen kanker en het heeft ons leven voorgoed veranderd. We kunnen geen van de dingen doen die we willen doen. We nemen dat Monsanto echt kwalijk.”

Volgens een van hun advocaten, Michael Miller, lopen gewone huiseigenaars zoals de Pilliods meer risico dan professionele tuinmannen omdat ze nooit gezegd zijn dat ze beschermende kleren of handschoenen moeten dragen.

Begin maart startte het proces tegen het Duitse concern Bayer. De jury concludeerde nu dat Roundup slecht ontwikkeld is, dat het bedrijf naliet te waarschuwen voor het risico op kanker en dat het bedrijf nalatig was.

Nog 13.400 klachten

Bayer, dat ontkent dat Roundup kanker veroorzaakt, werd al twee keer veroordeeld. Vorige herfst moest het 78,5 miljoen dollar betalen aan een voormalige tuinier en eind maart 80,3 miljoen dollar aan een gepensioneerde in Californië.

In een mededeling laat Bayer nu weten “teleurgesteld” te zijn door de “overdreven” beslissing van de jury. Advocaten van het bedrijf wezen er tijdens het proces op dat de Pilliods al een lange geschiedenis van gezondheidsproblemen kenden, en dat Alberta al van op jonge leeftijd rookte. Ze wezen ook op studies die besloten dat de onkruidverdelger geen kanker veroorzaakt.

Het bedrijf zal in beroep gaan, net zoals het deed bij de vorige veroordelingen. Ondertussen lopen al 13.400 klachten tegen Bayer in de VS.

Monsanto is sinds 2018 onderdeel van Bayer.

Door dgs, adb
AANGERADEN