Stop Darmkanker

Dr. Luc Colement bindt de strijd aan tegen darmkanker.

Zulte - Iedere dag verliezen vijf families in Vlaanderen een dierbare aan darmkanker. Dat zijn er 150 per maand. Nochtans is darmkanker volgens alle criteria van de Wereldgezondheidsorganisatie de ‘ideale ziekte’ om vroegtijdig op te sporen. Indien vroegtijdig opgespoord, is de kans op genezing immers méér dan 90%. Er bestaat echter nog een groot gebrek aan kennis over dit onderwerp. De mythes en misverstanden over bijvoorbeeld het darmonderzoek zijn nog wijd verspreid. Vrijdagavond 17 mei is er daarover de voordracht ‘Stop Darmkanker’ in de Gaston Martenszaal. Steven Desmet, hoofdcommissaris van de Gentse politie, komt getuigen over zijn strijd tegen darmkanker. Dr. Colemont is maagdarmspecialist en ontzenuwt een aantal misverstanden.

Stop Darmkanker vzw

Dr. Luc Colemont is een veel gevraagd spreker in binnen- en buitenland en strijdt, samen met de vzw Stop Darmkanker, al jaren tegen deze sluipmoordenaar: “Als je de vijand niet kent kan je nooit de oorlog winnen, daarom zijn informatie en voorlichting zo belangrijk”. Dr. Luc Colemont was bijna 28 jaar maagdarmspecialist in het Sint-Vincentiusziekenhuis in Antwerpen en is sedert 1 januari 2016 fulltime werkzaam als “Managing Director” van de vzw Stop Darmkanker. De afgelopen jaren gaf hij in 16 landen lezingen.

Poepsimpel

Vragen als ‘Waarom, wanneer, bij wie en hoe darmkanker vroegtijdig opsporen?’ zijn de rode lijn doorheen zijn betoog. Ook de rol van de sociale media bij het ontstaan van de vzw Stop Darmkanker komt aan bod.

Wist je dat de iFOB-test eigenlijk ‘poepsimpel’ is? Wist je dat het 8 à 10 jaar duurt vooraleer een kleine poliep eventueel uitgroeit tot een kwaadaardig gezwel? Wat zijn de symptomen van darmkanker? Hoe kunnen we darmkanker vermijden? Wat is de rol van een gezonde levensstijl? Hoe vaak komt darmkanker voor? Is het altijd erfelijk of familiaal? Wat is het prijskaartje van de behandeling? Hoe zit het met het Vlaams bevolkingsonderzoek? Wat zijn de complicaties van een coloscopie? Wanneer is de Internationale Darmkankermand?.

Op deze en vele andere vragen geeft Dr. Colemont een duidelijk en helder antwoord in ‘mensentaal’. Het wordt een boeiende uiteenzetting, met een lach en een traan, die slechts één doel voor ogen heeft: minder leed door darmkanker.

Praktisch

Wanneer: vrijdagavond 17 mei 2019 om 20 u.

Waar: Gaston Martenszaal, Staatsbaan, Zulte.

Toegang: €5, de opbrengst gaat naar VZW Stop Darmkanker. Reserveren is niet nodig.

Door Eddy Lefevre
AANGERADEN