Agentschap Wegen en Verkeer test 3D zebrapaden uit

Bron © BELGA

Foto: Twitter Ben Weyts

Beersel / Antwerpen / Bilzen -

Het Agentschap Wegen en Verkeer test op drie locaties in Vlaanderen zebrapaden uit die een 3D-illusie creëren om na te gaan of die aanpak de snelheid van het verkeer afremt en de veiligheid van de overstekende voetgangers verhoogt. Als het resultaat van de analyses positief is, zullen er ook op andere plaatsen in Vlaanderen zulke zebrapaden aangelegd worden. Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts dinsdag in Beersel bekendgemaakt.

Een 3D-zebrapad zorgt door een aangepaste markering in verschillende kleuren voor een optische driedimensionale illusie voor het aankomende verkeer waardoor het lijkt dat het zebrapad als het ware boven de rijbaan zweeft. Het project wordt uitgetest aan oversteekplaatsen ter hoogte van de Eigenbrakelse Steenweg (N235) in Beersel, de Waterstraat (N730) in Bilzen en de Sint-Bernardsesteenweg (N148) in Antwerpen. Het betreft telkens locaties waar heel wat voetgangers de baan oversteken.

Weyts hoopt dat deze ingreep de zichtbaarheid van overstekende voetgangers verhoogt en de situatie voor hen verkeersveiliger maakt. Om het effect te analyseren, wordt door middel van camerabeelden een voor- en nastudie uitgevoerd. De camera’s monitoren daarbij het effectieve oversteekgedrag van voetgangers en het start- en remgedrag van automobilisten. Nu al is het echter duidelijk dat de 3D-zebraden niet in bochten of bij ingewikkelde verkeerssituaties kunnen worden aangelegd vermits de markering duidelijk moet zijn voor de aankomende weggebruikers.

bekijk ook

Dit revolutionaire zebrapad moet ervoor zorgden dat automobilisten trager gaan rijden

AANGERADEN