Nieuw rapport van WHO: “Er is wel degelijk manier om je te beschermen tegen dementie”

Foto: REUTERS

Er is wel degelijk een manier om je te beschermen tegen dementie: er een gezonde levensstijl op nahouden. “Wat goed is voor je hart, is dat ook voor je brein”, blijkt uit het nieuwste rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Met andere woorden: wie gezond leeft en genoeg beweegt, heeft minder risico op dementie.

Twee maanden geleden kwam het Expertisecentrum Dementie met goed nieuws: in tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan je jezelf wel degelijk beschermen tegen dementie door mentaal actief te blijven. Maar kruiswoordraadsels invullen is niet voldoende, zei wetenschappelijk medewerker Jan Steyaert van het Expertisecentrum toen. “Het moet uitdagend zijn”, zegt hij. “Een nieuwe taal leren bijvoorbeeld. Maar ook niet roken, alcohol matigen, gezond eten en voldoende bewegen is belangrijk.”

LEES OOK. “Er kan wel degelijk iets gedaan worden tegen dementie”, maar het zijn geen kruiswoordraadsels

Een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bevestigt dat dinsdag: goed voor uzelf en uw lichaam zorgen is de beste manier om op lange termijn dementie te vermijden. Uit het rapport blijkt dat dementie in hoofdzaak nog steeds een ouderdomsziekte is, waarvan leeftijd de grootste risicofactor is. Maar het is verre van de enige: ook fysieke inactiviteit, roken, ongezonde eetgewoontes en te veel alcohol maken de kans op dementie groter. Diabetes, hoge bloeddruk, hoge cholesterol, overgewicht en depressies spelen een duidelijke rol.

Richtlijnen

Het WHO lanceert een actieplan met richtlijnen voor zorgverleners, zodat die beter weten welk advies ze patiënten moeten meegeven. Ze zullen ook nuttig zijn voor overheden en beleidsmakers om een wetgeving in te voeren die een gezonde levensstijl stimuleert, aldus de auteurs van het rapport. “Het uiteindelijke doel is een wereld waarin dementie voorkomen wordt en mensen met dementie een goed leven leiden en de zorg krijgen die ze nodig hebben.”

“We moeten doen wat we kunnen om het risico op dementie te verkleinen”, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van het WHO. “Het wetenschappelijk bewijs voor dit rapport bevestigt wat we al een hele tijd denken: wat goed is voor je hart, is goed voor je brein.”

Dementie treft op dit moment zo’n 132.000 mensen in Vlaanderen. Een aantal dat door de vergrijzing zienderogen stijgt en tegen 2060 dubbel zo hoog zou kunnen liggen. Wereldwijd gaat het om 50 miljoen mensen, en het WHO verwacht dat het aantal diagnoses zal verdrievoudigen.

Door Guy Stevens en Jonas Mayeur