De Giro in 60 seconden: voor Tom Dumoulin is het klassement al verloren, Caleb Ewan laat ritwinst liggen

In de Ronde van Italië waren ze vandaag toe aan de vierde etappe. Wat moet u weten over de rit tussen Orbetello en Frascati? Lees hier de bondige samenvatting.

Hoe verliep de etappe? Drie vluchters met een Italiaans paspoort zongen het uit tot de laatste vijftien kilometer. Een valpartij op zes kilometer van de finish werd heel wat favorieten fataal. Roglic zat wel in de eerste groep, Yates en Miguel Angel Lopez verloren een handvol seconden maar Tom Dumoulin was het grootste slachtoffer: bloedende knie en meer dan vier minuten tijd verloren. De Ecuadoriaan Carapaz spurtte naar winst, Caleb Ewan reageerde te laat en stierf in het wiel van de Movistar-renner.

De laatste kilometer? Uitermate boeiend. Een groepje van een renner of vijftien begon aan de lastige slotkilometer. UAE hield het tempo strak maar reageerde niet toen Carapaz versnelde. Iedereen keek naar iedereen, Caleb Ewan probeerde in de laatste hectometers nog de kloof te dichten maar strandde in het wiel van de Ecuadoriaan van Movistar.

Wat deden de favorieten? Van de potentiële winnaars zat enkel Primoz Roglic voor de valpartij. Nibali, Yates en Lopez beperkten de schade maar Tom Dumoulin moest meer dan vier minuten prijsgeven en kwam met een bloedende knie over de finish. Over zijn klassementsambities mag hij al meteen een kruis zetten.

Wat deden de Belgen? Tosh Van der Sande zat waar hij moest zitten in dienst van Caleb Ewan, Thomas De Gendt hield de drie vluchters lang onder controle.

Is er iets dat u nog moet weten? UAE Emirates besloot de Colombiaan Molano uit koers te halen na een interne gezondheidscontrole. Matti Breschel (EF Education) kwam al vroeg ten val en moest de strijd staken. Ook Dani Navarro (Katusha-Alpecin) werd gedwongen de strijd te staken als gevolg van een val.

Top vijf?

1. Richard Carapaz (Ecu - Team Movistar)

2. Caleb Ewan (Aus - Lotto-Soudal)

3. Diego Ulissi (Ita - Team UAE)

4. Pascal Ackermann (Dui - Bora hansgrohe) op 2”

5. Florian Sénéchal (Fra - Deceuninck - Quick Step)

Klik hier voor het volledige klassement

Wat krijgt u morgen? Frascati - Terracina: 141km. Korte etappe in overwegend dalende lijn. Gesneden koek voor de spurters. Volg het hier.

Beeld/tweet/insta van de dag?

Chad Haga bedankt de twee renners die hem uit de gracht trokken.

Door gvdl
AANGERADEN
Meest recent