Proces puddingmoord: verdediging vraagt menselijke straf

Bron © BELGA

Op het proces over de moord op de 89-jarige Robert Paridaens, in november 2013, heeft de verdediging dinsdagavond om een menselijke straf gevraagd. Drie familieleden van de man, schoonzoon Oscar D.V., kleindochter Christa D.V. en haar echtgenoot Johnny N., vergiftigden de tachtiger toen met een overdosis xtc, gemengd in een portie vanillepudding. Oscar D.V. is intussen zelf overleden zodat enkel nog de kleindochter en haar echtgenoot terechtstaan. “Niemand is erbij gebaat dat deze mensen nog jarenlang in de cel zitten”, klonk het.

De correctionele rechtbank had het koppel in juni 2018 tot 7 en 10 jaar cel veroordeeld maar het openbaar ministerie ging tegen dat vonnis in beroep omdat het de strafmaat te laag vond.

“Deze mensen hebben een vreselijke fout begaan, maar zij deden dat uit wanhoop”, pleitte meester Jef Vermassen. “Ze waren ten einde raad door de steeds moeilijkere verhouding met grootvader Robert.” De advocaat beschreef het slachtoffer als een onhebbelijke, dementerende man die zelfs zijn eigen dochter op haar sterfbed beledigde. De relatie met zijn schoonzoon Oscar D.V. was zo mogelijk nog moeilijker, aldus meester Vermassen.“Oscar sloot zich ’s nachts zelfs op in zijn kamer, uit angst voor Robert”, klonk het. “Ook zijn kleindochter Christa, die hem enkel kwam helpen, deelde in de beledigingen van Robert. Toen Johnny N. tegen hem inging om het voor zijn vrouw Christa op te nemen, kreeg hij een stoel naar het hoofd. Op dat moment was de maat vol.”

LEES OOK. Opa gedroeg zich als een tiran en gaf te veel geld aan zijn minnares, dus draaiden ze een overdosis xtc in zijn pudding

Geld was volgens de verdediging nooit een motief, aangezien het koppel zelf al over voldoende financiële middelen en eigendommen beschikte.

“Het gebeurt maar weinig dat alle getuigen en experts zo eensluidend positief zijn over verdachten”, zei meester Frédéric Thiebaut. “Ze beseffen dat ze in de fout gegaan zijn en hebben ook duidelijk spijt.”

Het arrest valt op 25 juni.

AANGERADEN