Bart De Wever wil de pensioenleeftijd nog hoger dan 67 jaar

N-VA-voorzitter Bart De Wever wil de pensioenleeftijd in de toekomst nog verder verhogen als de levensverwachting ook nog verder toeneemt. Dat heeft hij dinsdagavond in Terzake gezegd.

Het was SP.A-voorzitter John Crombez die De Wever zijn eigen partijprogramma voor de voeten wierp. Daarin staat dat de wettelijke pensioenleeftijd, die de regering onlangs nog optrok van 65 naar 67 jaar, de levensverwachting volgt. Dat is volgens de N-VA-leider ook nodig indien we het pensioensysteem betaalbaar willen houden. “Jullie hebben de pensioenminister geleverd van 1980 tot 2011 en de effectieve pensioenleeftijd is toen gedaald naar 57 jaar voor mannen en 55 voor vrouwen. Nu is dat 60,5 jaar, maar we moeten tegen 2030 naar 63 à 64 jaar. Als de levensverwachting op langere termijn nog zal stijgen zoals in Denemarken het geval is, is het logisch dat we een notioneel systeem invoeren.” Volgens De Wever betekent dat dat de pensioenleeftijd niet met schokken, maar stap voor stap met één maand wordt verhoogd.

Afwijzing

Voor de socialisten kan daar geen sprake van zijn. Crombez maakt nu al een breekpunt van het opnieuw verlagen van de pensioenleeftijd van 67 terug naar 65. Ook CD&V, Open Vld en Groen wijzen het idee van De Wever af.

Bart De Wever wil de pensioenleeftijd nog hoger dan 67 jaar
John Crombez Foto: BELGA

“We moeten met zijn allen wat langer werken, om de pensioenen betaalbaar te houden. De hervorming die we hebben afgesproken, voeren we uit. Maar van een verdere verhoging is geen sprake met @cdenv. Laat dat heel duidelijk zijn! “, twitterde CD&V-voorzitter Wouter Beke.

Beke wordt daarin bijgetreden door voormalig minister van Pensioenen Vincent Van Quickenborne (open VLD) : “Sp.a en Groen wil volledig pensioen na 42 jaar werken. Onbetaalbaar. N-VA wil pensioenleeftijd naar 68 en meer. Onhaalbaar. Open Vld houdt vast aan 45 jaar werken, met flexibele pensioenleeftijd van 63 tot 67 naargelang men begint te werken op 18 tot 22 of meer.”

Bart De Wever wil de pensioenleeftijd nog hoger dan 67 jaar
Kristof Calvo Foto: Photo News

Duidelijke keuze

Kristof Calvo van Groen wikt zijn woorden niet. “De keuze op 26 mei wordt met de dag duidelijker. De voorbije dagen zagen we een boycot en een lastercampagne tegen alles wat zorgt voor meer eerlijkheid. En dan lanceert Bart De Wever dit. Met Groen in de regering gebeurt dit niet. Niet de pensioenleeftijd, maar het pensioen van mensen moet omhoog”, reageert hij in een mededeling.

 

bekijk ook

Bart De Wever is kandidaat minister-president

 

De Wever fluistert Jan Jambon nog snel iets belangrijks toe tijdens persconferentie

Bart De Wever maakt mopje over Maggie De Block bij wagens Aalst Carnaval

Door fem,lla
VOOR ABONNEES
Laad meer berichten...