Lerares bedolven onder haatmails nadat ze sanctie geeft omdat leerlingen niet in moskee wilden

Bron © Eigen berichtgeving
Beveren-Waas - Een leerkracht van een school in Beveren kreeg honderden haatmails nadat ze twee leerlingen die weigerden een moskee te bezoeken sanctioneerde. De bal ging aan het rollen nadat een ­extreemrechtse nieuwsblog daarover berichtte. Zowel de school als de leerkracht heeft een klacht ingediend tegen de site.

De leerlingen gingen op uitstap naar Antwerpen om er kennis te maken met de joodse en islamitische cultuur. “Dat kadert in een programma van de Vlaamse overheid tegen radicalisering”, zegt directeur Pascal De Rop. “De uitstap werd samengesteld en gesteund door alle leerkrachten godsdienst. Wij geven islamitische, rooms-katholieke, protestantse godsdienstles en zedenleer.”

Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht.“De leerlingen zijn eerst door de joodse buurt gewandeld, daar hebben ze een synagoge bezocht. Ook bij een Turkse bakker was er geen probleem. Ze hebben de koekjes en thee aanvaard.” Maar toen de groep bij een moskee aankwam, weigerden twee leerlingen om binnen te gaan. Waarom, dat weet de directeur niet. “Ik begrijp ook niet waarom ze niet vóór de uitstap hun bezwaren hebben geuit. Hadden ze dat wel gedaan, dan was een goed gesprek aan de orde, geen sanctie. De hele groep en de leerkracht stonden daar voor schut. De gids begreep ook niet wat er aan de hand was.”

Gemeenteraadslid

Na het incident werden de ouders van de leerlingen op de hoogte gebracht dat een sanctie zou volgen. Kort daarna werd die brief gedeeld op sociale media en gepost op de alternatieve nieuwsblog React Nieuws. Die blog wordt aangestuurd door een Vlaams Belang-gemeenteraadslid uit Balen, Bert Deckers.

Al snel volgde een lading haatmails aan de leerkracht. “Ze is er echt het hart van in, ze kan een tijdje niet komen werken”, zegt De Rop. “Ik ben al zeven jaar ­directeur, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt.” De lerares zal tot het einde van het schooljaar geen les meer geven.

De leerkracht zelf betreurt dat haar brief gepubliceerd werd. “Dit komt hard binnen”, zegt ze. “Mijn recht op privacy is hard geschonden doordat mijn naam open en bloot op het internet is gepubliceerd.” Zowel de school als de leerkracht heeft een klacht ingediend voor het schenden van de privacy en voor laster en eerroof. Het gemeenteraadslid uit Balen wenste niet te reageren.

Door adm