Groen heeft genoeg van “lastercampagne” en lanceert eigen stemtest

Bij Groen hebben ze genoeg van de “lastercampagne” van de andere partijen. Onder meer om de aanvallen te counteren, lanceert de partij vandaag een eigen kieswijzer. Die toont op welke vlakken Groen verschilt van de anderen, maar focust vooral op de gelijkenissen. “Het is tijd dat ook de politiek de krachten bundelt.”

“De framing van de tegenstanders pakt. Het kernpubliek van Groen laat zich daar niet door leiden, maar voor de twijfelaars speelt het wel.” Professor Carl Devos (UGent) legde gisteren in onze krant de vinger op de wonde: Groen heeft het moeilijk in de campagne en krijgt het etiket van “belastingpartij” amper van zich afgeschud. In een poging om dat beeld te counteren, lanceert de partij vandaag via sociale media een eigen stemtest: een kieswijzer die enkele groene standpunten afzet tegen die van andere partijen. “Heel wat kiezers zijn de ruziemakende politici beu en beseffen dat er na 26 mei samengewerkt moet worden”, aldus de partij. “In de samenleving zie je dat burgers, het middenveld en het bedrijfsleven de krachten al bundelen. Het is tijd dat de politiek daar een voorbeeld aan neemt.” Dus willen de groenen de komende dagen niet langer focussen op de verschillen met de anderen, maar wijzen op de gelijkenissen. Hoe klein die ook zijn.

LEES OOK. Groen krijgt tegenwind maar houdt de moed erin. Experts zijn er minder gerust op: “Te vroeg op kop gekomen” (N+)

Het lijkt een krampachtige reactie van de partij op de aanhoudende aanvallen. “Helemaal niet”, zegt directeur communicatie Jonas Dutordoir. “Dit was al langer gepland en kadert in de campagne die we al weken aan het voeren zijn: we delen meer dan we denken.”

Grote vermogens

Zelfs met de N-VA van Bart De Wever, die onophoudelijk herhaalt dat Groen de aartsvijand is. Per partij lijst Groen vijf maatregelen op, om die vervolgens af te vinken als gelijkenis of te doorkruisen als ze het met elkaar oneens zijn. Het blijft natuurlijk een campagnemiddel, dus kiest Groen vooral vergelijkingspunten of verschillen die ze in de verf wil zetten. Zo wil de partij net als N-VA de provincies en de Senaat afschaffen en delen ze de inzet voor dierenwelzijn, maar verschillen ze als het gaat om een “eerlijke bijdrage van de grote vermogens”. Met CD&V deelt Groen dan weer het plan om tankkaarten af te schaffen, met Open VLD de steun voor ondernemers. Ook SP.A en PVDA zijn opgenomen in de kieswijzer, alleen Vlaams Belang niet. Wegens “buiten categorie”, klinkt het bij de partij.

LEES OOK. “Ook wanneer het interview is afgelopen, gaat de storm tussen Meyrem Almaci en Bart De Wever niet liggen. Soms zit het diep” (N+)

Intussen liet Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet zich gisteren op de Franstalige online nieuwszender LN24 verleiden om toch een groene kandidaat-premier naar voren te schuiven. Zelf noemt hij zich niet “de meest nuttige persoon voor die functie”, maar hij denkt wel luidop aan Kamerfractieleider Kristof Calvo, Ecolo-covoorzitster Zakia Khattabi of Groen-voorzitster Meyrem Almaci. Bij Groen weigeren ze nog altijd één naam te noemen.

Door Matthias Vanderaspoilden