Abonnee worden? Kies je leesformule

15/05/2019 - TV & Radio
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Tomas De Soete is de hoofdverdachte voor de moord op Bent Van Looy. vrt

Tomas opgepakt en Siska opgejaagd in ‘Fiskepark’

Radio- en tv-presentator Tomas De Soete die ervan verdacht wordt muzikant Bent Van Looy het hoofd te hebben ingeslagen met een bijl: zo begint Fiskepark, een fictiereeks die de grenzen van de realiteit aftast.

Laat er geen misverstand over bestaan: alles wat u in Fiskepark ziet, is verzonnen. Fiskepark is Deens voor visvijver en verwijst naar de visvijver van Tomas De Soete waar het lichaam van Bent Van Looy wordt teruggevonden. De Soete, die dus gewoon zichzelf speelt in de reeks, is hoofdverdachte. Na een achtervolging door de politie rijdt hij zichzelf in de eerste aflevering vast in een parkeergarage; bij de val raakte De Soete trouwens behoorlijk gewond toen “een uitsteeksel” van de bromfiets in zijn achterwerk belandde. De Soete lijkt meteen veroordeeld, maar wordt populairder naarmate hij meer details over zijn privéleven en angsten lost.

Ook Siska Schoeters speelt zichzelf in de reeks, die wel degelijk fictie is. vrt

De reeks Fiskepark is een knipoog naar het true crime-genre, waarbij journalisten in spannende documentaires misdaden proberen op te lossen of navertellen. Uiteraard dringt de vergelijking met Het geslacht De Pauw zich op, de fictiereeks uit 2004 waarin Bart De Pauw een decadente versie van zichzelf speelde. Hij deed dat zo overtuigend dat mensen hem in het echte leven aanspraken op zijn gedrag en hem verwensten. De Soete verwacht die reacties niet: “Ik weet dat Bart De Pauw na die reeks op restaurant werd aangesproken door mensen die zeiden: ik heb u altijd een toffe gevonden, maar nu heb je er zó gelegen. (lacht) Ik denk dat de kijker al meer gewend is. Het is heel heftig omdat de fictiereeks gemaakt is als documentaire, dat wel, ik vind het zelfs lastig om naar mezelf te kijken. Siska (Schoeters, zijn partner, nvdr.) speelt ook in de reeks mee en had dat ook. Waar zijn we aan begonnen, zei ze.” (tdl)

Fiskepark, Canvas, 21.30 uur

AANGERADEN