Cavagna bezorgt Deceuninck-Quick Step tweede ritzege in Ronde van Californië met indrukwekkende solo

© Photo News

Rémi Cavagna heeft de derde etappe in de Ronde van Californië (World Tour) gewonnen. De Fransman van Deceuninck-Quick Step soleerde naar de zege na een sterk nummertje. Zeven minuten later finishte Ben King (Dimension Data) als tweede, voor Simon Geschke (CCC). De sprint van het peloton kwam een halve minuut later op naam van de ritwinnaar van maandag, Kasper Asgreen, die onze landgenoot Jasper Philipsen vloerde. Tejay van Garderen (EF Education First) behoudt zijn leiderstrui.

Na de rit van maandag, met finish in Lake Tahoe en onderweg vier gecategoriseerde hellingen, wachtte het peloton dinsdag alweer een zware beproeving met 208 km voor de boeg, van Stockton naar Morgan Hill, en kregen de renners zes beklimmingen voorgeschoteld.

© Photo News

Al vroeg scheidde zich een kopgroep van negentien af, daarin ook Rohan Dennis, een gevaar voor leider Tejay van Garderen met slechts 42 tellen achterstand, dus liet het peloton niet begaan en zagen ook de koplopers al gauw het zinloze van hun poging in. Daarop waagde een duo zijn kans op de Patterson Pass Road, 5,2 km lang aan 6,1 procent. Rémi Cavagna en Alex Hoehn (Amerikaanse selectie) kregen wel de zegen van het peloton en reden een bonus van ruim 10 minuten bij elkaar.

Lange achtervolging

Voor Pawel Bernas (CCC) ging het in het peloton niet snel genoeg. Hij begon aan een lange achtervolging en zou 35 km lang hangen tussen de vluchters en het peloton en nog voor Mount Hamilton gegrepen worden. Op die col versnelde Cavagna en moest Hoehn de rol lossen. Er wachtten de Fransman nog 70 verre kilometers. Was hij een vogel voor de kat of niet?

Op papier waren de sprinters mogelijk aan zet in deze rit, maar de opeenvolging van colletjes had er voor gezorgd dat het peloton in stukken was gebroken en er weinig organisatie was in de achtervolging. Enkel EF Education First deed zijn werk voor leider Van Garderen, veel dichter kwamen ze niet op de Fransman die in de afdalingen een paar keer met een valpartij flirtte en zelfs voet aan grond moest zetten. Hoehn bleef lange tijd hangen tussen Cavagna en het peloton, maar zou uiteindelijk opgeslokt worden. Wel was intussen Simon Geschke (CCC) op pad getrokken met Benjamin King (Dimension Data).

Tweede profzege

© Photo News

Te laat voor de dagzege, die ging naar de Fransman in Morgan Hill, thuishaven van fietssponsor Specialized. King werd tweede, Geschke derde. In de sprint van het peloton legde Jasper Philipsen het af tegen Asgreen.

Voor Cavagna is het zijn tweede profzege, eerder won hij in 2018 Dwars door West-Vlaanderen (1.1.). Van Garderen blijft leider met zes seconden voorsprong op Moscon en zeven op Asgreen.

Cavagna voelt zich helemaal thuis bij Deceuninck-Quick Step

Rémi Cavagna heeft zijn tweede overwinning in zijn carrière beet. De 23-jarige Fransman van Deceuninck pakte na een solo van 70 km de zege in Californië, in Morgan Hill, vlakbij het hoofdkantoor van fietssponsor Specialized. "Dat ik net hier kan winnen, mijn eerste zege in de World Tour, maakt het nog extra speciaal", aldus de Fransman.

Cavagna trok op pad met Alex Hoehn. Op Mount Hamiloton reed hij de Amerikaan uit het wiel en begon hij aan een lange solo. "Ik wist dat het nog ver was, maar waagde toch mijn kans", zei hij, "vorige week al had ik een deel van de etappe verkend toen we een bezoek brachten aan de kantoren van Specialized. Ik wist wat me te wachten stond."

De Fransman maakte geen al te beste beurt in de afdalingen, kwam ei zo na ten val, maar bleef uiteindelijk toch overeind. "De zege was binnen na die laatste afdaling", sprak hij, "er wachtte me weliswaar nog 20 km, maar dat was op het vlakke en ik moest gewoon mijn tempo houden. In die afdalingen daalde ik inderdaad voorzichtig, momenteel neem ik daar niet te veel risico's nadat ik vorig jaar twee keer ben gevallen."

Teambaas Patrick Lefevere tweette na afloop: "Eindelijk, een beloning voor Rémi, wat een ongelooflijke zege voor de 23-jarige renner". Normaal werkt hij altijd voor de ploeg. "Inderdaad, meestal ben ik de helper van dienst", gaf hij aan, "dat moet ook in zo'n team als je sprinters hebt die het kunnen afmaken of andere toppers. Meestal dicht ik mee het gat, werk in de achtervolging en dat vind ik ook niet erg, want ik ben nog jong. We krijgen ook onze kans in de ploeg, zoals vandaag en die heb ik met beide handen gegrepen."

Cavagna koerst al sinds 2016 bij de formatie van Lefevere, eerst bij Klein Constantia, daarna maakte hij in 2017 de overstap naar de grote ploeg. "En ik koers hier ontzettend graag", zei hij, "deze ploeg is als een familie, we trainen hard, maar we maken ook veel plezier. Ik leer ook veel bij en krijg hier veel kansen. Vlak voor deze Ronde van Californië trokken we naar de windtunnel van Specialized hier in Morgan Hill en maakte ik al veel progressie, 15 watt in het tijdrijden alleen al door mijn positie te verbeteren", aldus de bronzen medaille van het EK tijdrijden in 2016 en tweevoudige Franse beloftenkampioen in het tijdrijden. "Ik train vaak op mijn tijdritfiets en het is een discipline waarin ik nog sterker wil worden."

Cavagna is einde contract bij de ploeg. "Ik hoop hier te blijven en ik denk dat dat wel in orde zal komen."

"Jammer van de gemiste kans"

Jasper Philipsen eindigde als vijfde in de tweede etappe van de Ronde van Californië. "Dit is toch wel een beetje een gemiste kans", aldus de sprinter van UAE Team Emirates.

"Ik heb heel hard geknokt en afgezien om die ene berg over te geraken", zei hij, "als dat me zou lukken, kwam het wellicht tot een sprint met een kleine groep. Ik zag ook dat alle snelle jongens die berg niet hadden overleefd. Dus ik begon een beetje te hopen dat er iets zou inzitten, maar na de afdaling hoorde ik dat de voorsprong zeven minuten was. Dat wist ik niet en dan heb ik nog gevraagd om te achtervolgen, maar toen was er eigenlijk geen beginnen meer aan."

"Enkel EF Education First leverde kopwerk (voor leider Tejay van Garderen)", ging hij verder, "Bij drie minuten voorsprong konden we misschien nog de klus klaren, maar zeven was echt te veel. Dat vond blijkbaar elke ploeg. Uiteindelijk word ik nog vijfde (hij verliest de sprint van het peloton tegen Kasper Asgreen)"

En dat is toch wel jammer voor de Limburger, want enkel in de slotrit wacht nog een sprintkans. "Klopt", zegt hij, "maar ik onthoud dat het gevoel goed is. Ik voel me al veel beter dan de voorbije koersperiode (hij reed een zwaar koersprogamma in het voorjaar en voelde na de Ronde van Vlaanderen dat het vat leeg was, maar moest er toen wel nog de Scheldeprijs, Parijs-Roubaix en de Brabantse Pijl bijnemen, red). Ik heb de klassiekers intussen verteerd, goed gerust en goed kunnen trainen, dus dat komt wel weer in orde."

Begin dit jaar won Philipsen in Tour Down Under zijn eerste World Tourkoers na diskwalificatie van Caleb Ewan in de sprint. Vorig jaar won hij ook een rit in de Ronde van Utah (2.BC).

Aangeboden door onze partners