Charles Michel over ambities Jan Jambon om premier te worden: “Surrealistisch en niet serieus te nemen”

Bron © La Dernière Heure

Foto: Reporters / GYS

Dat Jan Jambon (N-VA) zich kandidaat stelt als eerste minister na de verkiezingen van 26 mei, noemt huidig premier Charles Michel (MR) “surrealistisch”. Dat zegt hij in de krant La Dernière Heure.

Premier Charles Michel is niet al te enthousiast om het kandidaat-premierschap van oud-binnenlandminister Jan Jambon (N-VA). Dat laat hij vandaag verstaan in een interview met La Dernière Heure: “Deze kandidatuur is een beetje surrealistisch. Het is niet serieus om kandidaat te zijn als je ijvert voor de ontmanteling, blokkering en onbestuurbaarheid van België. Hij heeft verklaard dat, wanneer het land onbestuurbaar wordt - omdat er aan de ene kant een linkse meerderheid en een centrumrechtse aan de andere kant zou zijn - we confederalisme zouden krijgen en separatisme een feit wordt. Tot december hebben we goed samengewerkt, met zeer positieve resultaten. Maar over de toekomst van ons land heb ik een fundamenteel andere visie.”

Michel doet zijn uitspraken enkele dagen nadat hij in het Eén-programma Iedereen kiest aankondigde dat hij zichzelf wil opvolgen als eerste minister. Wel op voorwaarde dat het gebeurt met een sterk regeerakkoord zonder communautaire ruzies en dat inzet op meer jobs.

Toen hem dan gevraagd werd of hij opnieuw met N-VA in zee wil gaan, antwoordde hij dat dat zou afhangen van het project. “Op dit moment in de campagne is het voor mij moeilijk voor te stellen wat de echte prioriteit is van N-VA voor de toekomst”. Hij stelde daarbij dat de N-VA “twee gezichten” heeft, met een pleidooi voor “het communautaire, een meer onafhankelijk Vlaanderen, enzovoort. Mijn project is één van meer hervormingen”.

Door sir