Hoofdverdachte diamantroof luchthaven bekent dat hij deel van diamanten heelde

© AFP

Voor de Brusselse correctionele rechtbank is woensdag het proces begonnen tegen de 49-jarige Fransman Marc Bertoldi, die verdacht wordt van betrokkenheid bij de spectaculaire diamantroof op de luchthaven Brussels Airport. Bij die overval, op 18 februari 2013, gingen acht gewapende en gemaskerde mannen er vandoor met meer dan 30 miljoen euro aan diamanten en edelmetalen uit een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss. Bertoldi heeft bekend dat hij een deel van die buit geheeld heeft, maar zou met de overval zelf niets te maken hebben.

De overval op Brussels Airport werd gepleegd door minstens acht gewapende en gemaskerde mannen. Die drongen het luchthaventerrein binnen en reden tot aan een vliegtuig van de Zwitserse luchtvaartmaatschappij Swiss, waar een waardetransport van Brink’s stond. De overvallers haalden 121 colli’s met voornamelijk diamanten ter waarde van meer dan 30 miljoen euro uit het vliegtuig en gingen er vervolgens vandoor.

Het parket Halle-Vilvoorde vervolgde uiteindelijk 19 verdachten, maar de rechtbank oordeelde dat de elementen die het parket had aangevoerd onvoldoende waren om de verdachten te veroordelen en sprak 18 personen vrij. Voor één verdachte, de Fransman Marc Bertoldi, werd nog geen uitspraak gedaan. De man zat in Frankrijk in de cel voor andere feiten en zijn aandeel werd dan ook afgesplitst. In april werd hij uiteindelijk overgeleverd aan België zodat hij kon terechtstaan voor de diamantroof.

LEES OOK. Brein achter diamantroof Zaventem na zes jaar uitgeleverd aan ons land

Tijdens het onderzoek bekende Bertoldi al dat hij een deel van de diamanten had doorverkocht aan een Zwitserse zakenman, verklaringen die hij ook vandaag bevestigde.

“Begin februari 2013 werd ik gecontacteerd met de vraag of ik geïnteresseerd was om diamanten door te verkopen”, zei Bertoldi. “Ik kende wel wat diamantairs en mensen in Israël. Er werd mij toen niet gezegd dat het om gestolen diamanten ging, noch over hoeveel diamanten het ging. Ik wist dat ik op 19 februari in Brussel moest zijn om de diamanten in ontvangst te nemen.”

Uit het onderzoek bleek dat Bertoldi al op 17 februari in Brussel was, maar volgens Bertoldi zelf was hij op 18 februari, de dag van de overval, niet in Brussel.

“Ik ben op 19 februari in de vroege ochtend naar Brussel gekomen”, zei hij. “In de loop van de namiddag kreeg ik dan de diamanten. Toen had ik wel al door dat het om de diamanten van de overval ging. Ik kreeg voor 7 miljoen aan diamanten, die ik moest verkopen.”

Bertoldi bracht de diamanten onder bij de bevriende Zwitserse zakenman Pascal Pont. In diens villa werd later een deel van de buit, ter waarde van zowat 5 miljoen euro, teruggevonden.

De rechtbank ondervroeg Bertoldi ook over zijn contacten met B., een van de mannen die in mei 2018 was vrijgesproken, maar volgens Bertoldi gingen die contacten enkel over de overname van een restaurant.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten