Man overleden na verschijnen in populaire tv-show van Jeremy Kyle: programma na 14 jaar permanent geschrapt

Foto: BELGAIMAGE

De Britse tv-zender ITV heeft de populaire ‘The Jeremy Kyle Show’ na 14 jaar definitief geschrapt na het overlijden van één van de gasten. De man faalde tijdens de show voor een leugendetectortest die moest uitwijzen of hij al dan niet ontrouw was geweest. Enkele dagen later werd hij dood aangetroffen. Het Britse parlement start een onderzoek naar realitytelevisie.

The Jeremy Kyle Show is een zogenaamde ‘tabloid-talkshow’ en wordt in de Britse pers veelal als trashy omschreven. Qua opzet lijkt het programma wat op ‘The Jerry Springer Show’. Mensen met persoonlijke problemen worden opgevoerd en met elkaar geconfronteerd. Veelal gaan die problemen over overspel, familiale problemen en/of verslavingsproblematiek. De gasten reageren vaak erg emotioneel omdat presentator Jeremy Kyle weinig schroom heeft om hen te berispen.

De presentator neemt geregeld een conservatief standpunt in en legt vaak de nadruk op ‘waarden van het traditionele gezin’. In het verleden kreeg de show al bakken kritiek. Na het overlijden noemde een woordvoerder van premier May de kwestie “uiterst onrustwekkend”. Volgens een voormalig voorzitter van het Royal College of Psychiatrists is het programma “een theater vol wreedheid”.

Man overleden na verschijnen in populaire tv-show van Jeremy Kyle: programma na 14 jaar permanent geschrapt
Foto: AFP

Geschrapt

Nu heeft zender ITV het programma na 14 jaar definitief geschrapt. De aanleiding is het overlijden van één van de gasten. Een week eerder faalde hij voor een leugendetectortest tijdens het programma. De test moest uitwijzen of de man al dan niet overspel gepleegd had.

“Gezien de ernst van de feiten hebben we beslist de productie van de ‘Jeremy Kyle Show’ stop te zetten. De show had een trouw publiek opgebouwd en werd met veel enthousiasme door een vast team gemaakt gedurende 14 jaar, maar nu is het tijd dat het stopt. Iedereen bij ITV is in gedachten bij de familie en vrienden van Steve Dymond”, aldus Carolyn McCall, die voor ITV verantwoordelijk is voor het programma.

De aflevering in kwestie werd nooit uitgezonden maar volgens getuigen in het publiek was de gast “onophoudelijk aan het wenen” en “stortte hij in”. “Hij was ervan overtuigd dat hij zou slagen voor de test en dat alles in orde zou komen”, aldus een getuige aan BBC News.

De Britse krant The Guardian, die de stopzetting van de tv-show meldt, publiceerde ook het getuigenis van Dwayne Davison (27), een andere deelnemer aan het programma die zei dat hij zelfmoord had willen plegen, nadat hij vijf jaar geleden aan de show deelnam omdat hij de publieke vernederingen die hij te slikken kreeg, niet meer aankon.

“Dat programma was het ergste wat ik ooit heb meegemaakt”, zei Davison. Volgens de man is het de bedoeling van de show om de deelnemers ertoe te brengen dat ze de controle over zichzelf verliezen. Ook worden er filmpjes gemaakt die de deelnemers in een slecht daglicht plaatsen. Resultaat is dat de deelnemers aan het programma haatboodschappen bij de vleet ontvangen.

Onderzoek naar reality-tv

Britse parlementariërs hebben woensdag laten weten dat er een onderzoek komt naar realitytelevisie en de verplichting van productiehuizen om oog te hebben voor de deelnemers van de programma’s.

Volgens Damian Collins, de voorzitter van de commissie Digitaal, Cultuur, Media en Sport (DCMS) van het parlement, heeft de zender de juiste beslissing genomen door het programma stop te zetten, maar “mag dat niet het einde van de zaak zijn”. “Televisieprogramma’s zoals ‘The Jeremy Kyle Show’ brengen kwetsbare mensen in gevaar door ze op een podium te zetten op een moment in hun leven waarop ze de consequenties niet kunnen inschatten, niet voor zichzelf en niet voor hun families”, klinkt het in een mededeling.

“Er moet een onafhankelijk onderzoek komen naar de plichten die televisiebedrijven hebben tegenover de deelnemers van realityshows”, aldus Collins nog, die stelt dat zijn commissie er deze zomer een zal opzetten.

ITV kwam al eens in een storm van kritiek terecht na de dood van twee voormalige deelnemers van het datingprogramma ‘Love Island’.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Door adm
Meest recent