President Macron en premier Ardern lanceren campagne tegen extremisme op internet

Bron © BELGA

Foto: AFP

De premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, en de Franse president, Emmanuel Macron, lanceren woensdag een campagne tegen terorrismemateriaal en gewelddadig extremisme op het internet.

De “Christchurch Call” heet het initiatief, genoemd naar de stad waar een man 51 mensen doodschoot in aanslagen op twee moskeeën. De campagne is vooral gericht op grote technologiebedrijven. Bij de aanwezigen op de lancering van de campagne zijn onder meer Twitter-oprichter Jack Dorsey, Microsoft-voorzitter Brad Smith en Facebook vicevoorzitter Nick Clegg.

De schutter van Christchurch stuurde de beelden van zijn aanslagen via livestream op Facebook gedurende 17 minuten, voor de sociaalnetwerksite de stream afsloot. En dan verschenen er snel clips van de stream op het internet. Premier Ardern zei later dat de aanvallen getoond hadden hoe sociale media gebruikt werden om daden van terrorisme en haat te promoten.

Facebook kondigde woensdag aan dat het nieuwe beperkingen zou opleggen aan livestreams.

Ook De Jordaanse koning Abdullah, de Canadese premier Justin Trudeau en de Britse premier Theresa May wonen de lancering woensdag bij.

AANGERADEN
Meest recent