Dakloze Vlaming duikt op in Brits programma met rijkeluiskinderen

Bron © Daily Mail

Themabeeld Foto: Shutterstock

De Vlaamse dakloze Gert duikt op in een Brits televisie-experiment waarbij rijkeluiskinderen drie dagen op straat moeten leven. Hij opent daarmee de ogen van de 21-jarige Calum Collins die daklozen “lui en mogelijk gevaarlijk” vindt. Al liet de Londenaar de Belg wel in de steek, toen ze de eerste nacht op straat moesten slapen.

De 21-jarige Calum Collins zit er zelf warmpjes bij: na een kwetsuur moest hij zijn balletcarrière opgeven en nu leeft hij met de centen van zijn ouders in Londen. Zelf werken? Doet hij niet. Terwijl hij daklozen “lui” noemt. Net als “mogelijk gevaarlijk en drugsverslaafd”. Ook vindt de jongeman dat zij meer kunnen doen om van straat te geraken.

Of zo dacht Calum er toch over vóór hij de Vlaming Gert ontmoette. Dat gebeurde in het teken van het tv-programma Rich Kids Go Homeless. Gert leeft al dertien jaar in Groot-Brittannië en werd dakloos nadat hij zijn huursubsidie verloor. Nu werkt hij in de supermarkt. Door zijn verhaal draait Calum bij. “Gert draagt bij tot de samenleving, betaalt belastingen en betaalt voor een regering die niet naar hem omkijkt.”

Dit bericht bekijken op Instagram

????

Een bericht gedeeld door Calum Collins (@calumcollins) op

Maar ondanks die openbaring besliste Calum ’s avonds nog zijn nieuwe vriend te verlaten, als blijkt dat de twee in een verlaten kerk moeten overnachten. Want: “Ik had niet volledig verwacht dat het zo koud zou zijn.” En ook: “Ik veronderstel dat mensen als ze dakloos zijn ook egoïstisch moeten zijn, dus ik ben ook egoïstisch.” Gert reageerde mild voor de rijkeluiszoon: “Ik kan niet zeggen of hij nu goed of fout is. Wellicht is het verlangen naar een bed het belangrijkste. Ook voor mij, maar ik heb er het geld niet voor.”

Na de nacht in zijn warme bed keert Calum uit schuldgevoel wel terug naar de Vlaamse Gert en biedt hij hem zijn excuses aan: “Het was maar toen ik thuiskwam dat ik begon te denken aan jou, en het is verschrikkelijk dat ik wel de keuze heb om naar huis te gaan.” De laatste nacht van het experiment bleef Calum wel. Hij vraagt zijn vrienden nu ook om hem geen cadeaus te geven voor zijn verjaardag , maar wel een donatie te doen aan het dagcentrum waar Gert verblijft.

Dit bericht bekijken op Instagram

Loved viewing Chiltern Place ????

Een bericht gedeeld door Calum Collins (@calumcollins) op

Door sir
AANGERADEN
Meest recent