Greenpeace speelt ijsconcert op Noordpool om oceanen te beschermen

Bron © BELGA

Foto: Greenpeace

Greenpeace heeft samen met een groep muzikanten een ijsconcert gespeeld in het uiterste noorden van de Noordpool. Bij een temperatuur van -12 graden Celsius speelden ze een stuk met als titel “Ocean Memories” op instrumenten gemaakt van Arctisch ijs. Met dit concert wil de milieuorganisatie aandacht vragen voor de bescherming van de oceanen.

Met het concert wilde Greenpeace de Noordelijke IJszee en het smeltend ijs in de schijnwerpers plaatsen. “We willen aantonen hoe belangrijk zeereservaten zijn, niet alleen voor de Noordpool, maar voor de hele planeet”, zegt Halvard Raavand van Greenpeace. “Volgend jaar onderhandelen regeringen over een wereldwijd oceaanverdrag bij de Verenigde Naties. Dit verdrag moet het pad effenen voor een netwerk van beschermde mariene reservaten.”

Volgens Greenpeace moet minstens 30 procent van de oceanen tegen 2030 beschermd worden. “Deze bescherming is hoognodig. Er verdween dit jaar een nooit eerder geziene hoeveelheid ijs van de Noordpool. In april van dit jaar was de gemiddelde temperatuur 8 graden hoger dan normaal”, aldus Raavand.

“Je moet het ijs respectvol behandelen, anders breekt het. We zouden de natuur op dezelfde manier moeten behandelen”, zei Terje Isungset, de dirigent van het drie minuten durende ijsconcert.

De Greenpeace-petitie om de oprichting van mariene reservaten en een betere bescherming van de oceanen te eisen, werd al meer dan 400.000 keer ondertekend.

AANGERADEN