Nederland en Duitsland schorten militaire opleidingen in Irak op, VS haalt overheidspersoneel terug

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Het Duitse en Nederlandse leger hebben hun trainingsoperaties in Irak opgeschort vanwege de toenemende spanningen in de regio. De Verenigde Staten roept niet-noodzakelijke overheidspersooneel terug.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken beval woensdagochtend niet-noodzakelijk overheidspersoneel Irak te verlaten. Dat maakte de Amerikaanse ambassade in Bagdad bekend, temidden van de escalerende spanningen tussen Washington en Teheran. Het bevel kwam een dag nadat het US Central Command had gezegd dat Amerikaanse troepen in Irak en het aangrenzende Syrië in hoge staat van paraatheid waren gebracht ten gevolge van “geloofwaardige bedreigingen” vanwege Iraanse strijdkrachten in de regio.

Duitsland en Nederland

Nu schorten ook Duitsland en Nederland hun trainingsoperaties in de regio op. De Duitse militaire bronnen zeggen dat de maatregel tot het opschorten van de opleiding is genomen in onderling akkoord met de partners, die terreurorganisatie Islamitische Staat bekampen. Berlijn heeft momenteel bijna 160 soldaten gestationeerd in Irak.

Nederland heeft ongeveer vijftig militairen in het noordelijke Erbil. Ze krijgen les in onder meer leiderschap en het beveiligen van grote gebieden. De soldaten mogen al sinds zondagavond de poort niet meer uit. Er wordt niet overwogen om ze terug te halen. In het kader van de strijd tegen terreurgroep IS neemt Nederland deel aan een internationale coalitie.

Verder is er nog een klein aantal Nederlanders actief in Bagdad. Hier worden Iraakse commando’s opgeleid. Al sinds 2015 trainen Nederlandse militairen hun Iraakse collega’s. Het besluit tot opschorting van de trainingsmissie is genomen door de commandant van de internationale coalitie “in verband met de veiligheidssituatie in Irak”. Ook de operaties van partnerlanden zoals Duitsland zijn stilgelegd. De opschorting zal vermoedelijk nog wel een paar dagen duren. De woordvoerder kan niet verder ingaan op dreigingen. “In verband met de veiligheid kunnen we niet dieper ingaan op de specifieke veiligheidssituatie en de achtergronden van dit besluit.” Volgens Duitse media zijn er aanwijzingen voor mogelijke aanvallen gesteund door Iran.

België

Volgens het Belgische ministerie van Defensie zijn er ook een dertigtal Belgische militaire adviseurs en assistenten in Irak die het leger daar helpen bij opleidingen. Wat er met hen zal gebeuren is voorlopig nog niet geweten.

AANGERADEN