Indonesië kiest dit jaar nog een nieuwe hoofdstad

Bron © BELGA

De huidige hoofdstad Jakarta Foto: Shutterstock

Indonesië kiest nog dit jaar op welke locatie haar nieuwe hoofdstad komt. De huidige hoofdstad Jakarta moet dan vanaf 2024 verhuizen naar die nieuwe plek. Dat heeft de minister van de Planning Bambang Brodjonegoro woensdag verklaard.

President Joko Widodo nam twee weken geleden de beslissing tot verhuizing, al sleept de kwestie al enkele decennia aan.

“We zitten nu in de onderzoeksfase”, zei de minister. “We moeten uitmaken waar we naartoe verhuizen zodat de nieuwe gebouwen over een of twee jaar kunnen opgetrokken worden. We hopen dat de nieuwe hoofdstad ons dan in 2024 zal kunnen verwelkomen als zetel van het de regering.”

Jakarta telt met zijn voorsteden erbij 30 miljoen inwoners, verstikt door de files en wordt bedreigd door overstromingen, want vele gebieden langs de kust liggen lager dan het zeeniveau. Al sinds de tijd van dictator Soeharto is er sprake van een verhuizing, maar dat is er nooit van gekomen.

President Joko Widodo heeft in mei mogelijke locaties bezocht. Op het eiland Borneo komen twee plaatsen in aanmerking om de nieuwe administratieve hoofdstad te worden. Jakarta zou niettemin de economische hoofdstad van het land blijven.

Laad meer berichten...