Jaar rijverbod voor chauffeur die ‘niet had gemerkt’ dat rek van 155 kilo van bestelwagen was gevallen

De wagen van het slachtoffer werd geraakt door het metalen rek, waarna de auto tegen een woning botste. Foto: ssj

Galmaarden / Geraardsbergen -

Een zestiger krijgt een jaar rijverbod opgelegd voor een zwaar ongeval in Galmaarden. De man werd ook schuldig bevonden aan vluchtmisdrijf.

Een 64-jarige man uit Geraardsbergen moet zijn rijbewijs een jaar inleveren als gevolg van een zwaar ongeval met ladingverlies op 5 september 2017 op de grens van Tollembeek en Galmaarden. De beklaagde was op weg met een lichte vrachtwagen met open laadbak met daarin een rek van 155 kilogram. In een S-bocht begaf de spanriem het, waardoor de metalen constructie op de voorruit van een wagen uit de tegenovergestelde richting botste.

De vrouwelijke bestuurster werd midden in het aangezicht geraakt, waardoor ze het bewustzijn verloor en haar wagen stuurloos werd en een honderdtal meter verderop tegen een woning bolde. De chauffeur van de lichte vrachtwagen bleef niet ter plaatse, want hij had naar eigen zeggen pas bij aankomst op zijn werkplaats in de gaten dat het rek verdwenen was. Intussen werd de vrouw met levensgevaarlijke verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Ze haalde het gelukkig, maar ondervindt nog altijd de gevolgen van de impact.

Spanriem versleten

Onderzoek van de gerechtsdeskundige wees uit dat het voertuig niet voorzien was om zo'n zwaar rek te vervoeren, dat de spanriem versleten was en dat de constructie niet goed was vastgemaakt. De beklaagde zei eerder dat hij hier niet verantwoordelijk voor was maar dat twee andere werknemers instonden voor de belading. De slechte toestand van de spanriem zou voor hem dan weer niet zichtbaar geweest zijn. Politierechter Johan Van Laethem veegde die argumenten van tafel. Volgens de rechter reed de beklaagde ook aan een onaangepaste snelheid. De deskundige berekende dat de lichte vrachtwagen 50 à 60 kilometer per uur reed, wat meer is dan toegestaan. De rechter oordeelde dat de man trager had moeten rijden omwille van de S-bocht en de hoge, instabiele lading.

“Geen luciferdoosje”

Het vluchtmisdrijf achtte de rechter ook bewezen. De verklaring van de beklaagde dat hij effectief is uitgestapt maar niet had gezien dat het rek was gevallen, werd door de rechter “totaal ongeloofwaardig” genoemd. “Het gaat niet om een luciferdoosje maar om een metershoge metalen constructie. Enkel wie bewust ziende blind is, kan stellen dat hij de afwezigheid van dat rek niet opgemerkt zou hebben. Na dergelijk ladingverlies met enorm impact wegrijden, getuigt van een onnoembare onverschilligheid.”

Behalve het rijverbod van één jaar kreeg de man een boete van 3200 euro voor de helft met uitstel opgelegd, en hij moet slagen in de vier herstelexamens. De rechter legde nog een celstraf van zes maanden voor de helft met uitstel op.

Door Jelle Schepers
AANGERADEN
Meest recent