Treinverkeer hervat tussen Mol en Herentals na vondst oorlogsbom

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Herentals / Mol -

Het treinverkeer tussen Mol en Herentals is rond 17.35 uur hernomen, nadat het was stilgelegd door de vondst van een oorlogsbom. Dat meldt Frédéric Petit van spoorwegnetbeheerder Infrabel. Er zijn de komende uren wel nog gevolgvertragingen mogelijk. Het springtuig was volgens de lokale politie een zware vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog, maar ze bleek uiteindelijk ongevaarlijk.

Een graafwerker stootte woensdag omstreeks 15.40 uur op de bom bij werken aan de spoorwegbrug over het Kempisch Kanaal in Herentals. De politie kwam ter plaatse en bezorgde de eerste vaststellingen aan ontmijningsdienst DOVO, die meteen zag dat het om een Amerikaanse vliegtuigbom ging. Er werd een veiligheidszone van 200 meter ingesteld, wat betekende dat zowel het trein- als het scheepvaartverkeer moest worden stilgelegd. Ook het jaagpad langs het kanaal werd aan beide zijden afgesloten. Er lagen wel geen woningen binnen de zone.

De ontmijningsdienst kwam vervolgens zelf ter plaatse en stelde omstreeks 17.20 uur vast dat er geen ontstekingsmechanisme meer aanwezig was in de bom. De veiligheidszone werd daarop onmiddellijk opgeheven. De bom werd wel meegenomen voor verdere ontmanteling. Het gaat om een zogenaamde 1.000-ponder, met 230 kilo TNT aan boord.

AANGERADEN