Antwerpenaren kunnen investeren in nieuwe windmolens in haven

Bron © BELGA

Het windenergiebedrijf Vleemo gaat 40 miljoen euro investeren in acht windturbines in het zuidelijk deel van de Antwerpse haven. Dat heeft het bedrijf woensdag aangekondigd op een persmoment. Via een nieuw opgerichte coöperatieve vennootschap zullen burgers kunnen participeren in het project.

De acht windturbines komen op zeven nieuwe locaties en een locatie waar een ouder type zal vervangen worden door een nieuw type met een hogere energieopbrengst. Dat werd aangekondigd op een persmoment in aanwezigheid van Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel (CD&V) en havenschepen Annick De Ridder (N-VA). Voor twee locaties loopt wel nog een beroepsprocedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.

Participatie

Volgens Vleemo is er bij de inwoners van Antwerpen en de omliggende gemeenten heel wat vraag om te kunnen participeren in de energietransitie in de haven. Dat zal vanaf 15 juni mogelijk zijn via de nieuwe coöperatieve vennootschap ‘Wind voor A’. “De doelstelling van de coöperatie is niet om rechtstreeks te participeren in het risico-kapitaal van Vleemo of de zustervennootschappen, maar wel om via achtergestelde leningen middelen te verschaffen om de verdere uitbouw van de windparken in de haven op rechteroever mogelijk te maken”, klinkt het bij het bedrijf.

LEES OOK. Tommelein: “Geen windmolen meer in Vlaanderen zonder betrokkenheid buurtbewoners”

“Er wordt voor geopteerd om zoveel mogelijk de risico’s voor de aandeelhouders van de coöperatie te beperken door enkel leningen te verstrekken in de windprojecten in de Antwerpse haven die reeds bewezen hebben goed te functioneren”, vervolgt Vleemo.

Het windenergiebedrijf exploiteert op dit moment 34 windmolens op de rechteroever van de Antwerpse haven.

AANGERADEN
Meest recent