De Giro in 60 seconden: Exit Tom Dumoulin, Vervaeke valt aan en Ackermann boekt tweede ritzege in uitgeregende etappe

In de Ronde van Italië waren ze vandaag toe aan de vierde etappe. Wat moet u weten over de rit tussen Frascati en Terracina? Lees hier de bondige samenvatting.

gvdl

Hoe verliep de etappe? Nog voor de start werden Kristijan Koren (Bahrain-Merida), ploegleider én RAI-cocommentator Alessandro Petacchi uit koers gegooid wegens hun betrokkenheid in Operatie Aderlating. En bij de officieuze start gaf ook Tom Dumoulin er de brui aan. Voor het overige was er één aanval van vijf, héél véél regen en een massaspurt gewonnen door Pascal Ackermann.

De laatste kilometer? Uitermate boeiend. Lotto-Soudal zette zich resoluut aan de leiding maar werd overvleugeld door Deceuninck - Quick Step. Net wanneer iedereen in de pletsende regen de aanzet van Viviani verwachtte, gebeurde er… niets. Plots leek Gaviria over de beste kaarten te beschikken maar hij werd in de slotmeters nog overvleugeld door Pascal Ackermann die zijn tweede ritzege boekte.

Wat deden de favorieten? Tom Dumoulin gaf er na de neutralisatie meteen de brui aan. De overige favorieten probeerden vooral uit de problemen te blijven en werden daarbij geholpen door de wijze beslissing om de tijdsmeting al op negen kilometer voor de finish te nemen.

Wat deden de Belgen? Opgeven en aanvallen. Jelle Vanendert gaf er nog voor half koers de brui aan met kniepijn, Louis Vervaeke trok al vroeg ten aanval en hield het het langst vol. De Lotto-jongens werkten allemaal in dienst van Caleb Ewan. Jenthe Biermans spurtte naar een knappe achtste plaats.

Is er iets dat u nog moet weten? U las al dat Operatie Aderlating ook in het Giro-peloton heeft huisgehouden. Voor het overige onthouden we vooral het slechte weer en de dominantie van Pascal Ackermann. In je eerste grote ronde debuteren met twee zeges in de eerste vijf dagen, het is er weinigen gegeven.

Top vijf?

1. Pascal Ackermann (Dui - BORA hansgrohe)

2. Fernando Gaviria (Col - UAE Emirates)

3. Arnaud Démare (Fra - FdJeux)

4. Caleb Ewan (Aus - Lotto-Soudal)

5. Matteo Moschetti (Ita - Trek Segafredo)

Klik hier voor het volledige klassement

Wat krijgt u morgen? Cassino - San Giovanni Rotondo: 238km. Lange etappe met lastige finale. Vooral de laatste dertig kilometer zijn pittig. Welke spurter overleeft? Volg het hier.

Beeld/tweet/insta van de dag?

Game over voor Tom Dumoulin. De rest was vandaag bijzaak.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten