Tweede dode na legionellabesmetting, nog één persoon kritiek: “Vrienden zeiden dat hij zich niet goed voelde”

Bron © BELGA

Foto: FRANK BAHNMULLER

Gent / Evergem -

Er is een tweede patiënt overleden na de legionellabesmetting in de regio rond Evergem. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid woensdagavond. Het gaat om een 70-jarige man uit Evergem. “Vrienden zeiden dat hij zich niet goed voelde.”

De legionellabesmetting blijft haar tol eisen. Nadat maandag Hervé Férodet is overleden en dinsdag een zeventiende persoon zich in het ziekenhuis meldde, is woensdag een tweede dodelijk slachtoffer gevallen.

De patiënt, de 70-jarige Walter Goossens, overleed in het Gentse AZ Sint-Lucas. Hij komt uit Wippelgem, een deelgemeente van Evergem, en werkte heel zijn leven in de Volvofabriek. “Vorige week was hij nog bij mij in het café In De Wachtzaal”, zegt de zaakvoerder. Zijn café ligt vlakbij de grote koeltoren in de haven van Gent. “Vrienden zeiden dat hij zich niet goed voelde.” Volgens kennissen van de man werd hij vorige week opgenomen en lag hij de laatste twee dagen in een kunstmatige coma. De man zou vroeger al problemen gehad hebben met zijn hart. Goossens was een bekende figuur in Wippelgem en men zag hem dagelijks stappen door het dorp.

Intussen zijn zes patiënten weer thuis, zeven patiënten zijn aan de beterhand. Twee patiënten liggen nog op intensieve zorgen, van wie één in kritieke toestand. De meeste patiënten kregen de eerste klachten in de periode van 29 april tot 6 mei, en het nieuwe dodelijke slachtoffer is een van de eerste patiënten die ziek werd. De laatste patiënten kregen tussen 7 en 10 mei de eerste ziekteklachten, wat er op kan wijzen dat de bron van de besmetting nog niet verdwenen is. Volgens het Agentschap Zorg en Gezondheid is de kans groot dat de bron van de besmetting niet gevonden zal worden. De resultaten van de stalen bij negentien bedrijven met koeltorens in de zuidelijke kanaalzone in Gent worden maandag verwacht.

Kans op besmetting klein

Zorg en Gezondheid heeft dinsdag speciale communicatie uitgestuurd naar de verantwoordelijken van woonzorgcentra en kinderdagverblijf in de regio. “Alle gewone activiteiten zoals buiten spelen, wandelen, uitstapjes, waterspelletjes, enzovoort, mogen blijven doorgaan. Aangezien de bron van de besmetting niet in individuele gebouwen gezocht moet worden, blijft het veilig om het water van de kraan te gebruiken (drinken, handen wassen, douchen). De kans op besmetting blijft erg klein en kinderen zijn ook minder vatbaar voor legionellose”, meldt het agentschap aan de crèches. De woonzorgcentra wordt gevraagd “waakzaam te blijven voor symptomen van hoest, kortademigheid en koorts” bij de bewoners.

Aan de artsen in de regio werd vorige week al gevraagd om alert te blijven. “Omdat mensen kunnen besmet worden via aerosol, willen we u als arts uit de omgeving van Gent hierover informeren en vragen waakzaam te zijn voor mogelijke gevallen van legionellose bij uw patiënten”, schreef het agentschap.

LEES OOK. Tim lag 12 dagen in coma na legionellabesmetting: “Het is kantje boord geweest, maar nu kan ik eindelijk mijn zoontje weer oppakken” (+)

Door gn,svg
AANGERADEN