VIDEO. Wesley (90 en 9 kilo droog aan de haak) mag laatste dagen slijten in Sea Life

Blankenberge - Maak kennis met Wesley, een Canadese kreeft van maar liefst 9 kilo zwaar en ongeveer 90 jaar oud. Het dier werd gevangen voor de kust van Canada en belandde via enkele omwegen in Blankenberge. De familie Devriendt van de bekende Oesterput schonk het beestje nu aan Sea Life, waar hij gelukkig zijn oude dagen kan slijten. “Zo'n kreeft is ongezien in België”, vertelt Piet Devriendt.

“Een monster”, noemt Piet Devriendt, zaakvoerder van de Oesterput, hem. De Canadese gigant werd gevangen voor de kust van Nova Scotia en is bij benadering zo'n 90 jaar oud. Het dier weegt maar liefst 8,9 kilogram. “Normaal gezien worden Canadese kreeften gevangen in kreeftenvallen, maar dit dier raakte per ongeluk in de netten van enkele vissers terecht op zee.” Een kreeft van zo'n omvang is ongezien in ons land. Kreeften groeien zo'n 100 gram per jaar. Devriendt verkreeg het dier via een leverancier. “Het komt bijna nooit voor. Twintig jaar geleden kregen we eens een kreeft van 7,7 kilo binnen. Opeten kan je deze kreeft niet meer, daarvoor is het vlees veel te taai. En het dier koken is ook heel moeilijk. In Amerika pronken bepaalde grootheden graag uit als ze een grote kreeft eten, maar van dit dier zou je haast met tien à twaalf personen moeten eten.” De grootste kreeft die ooit werd gevangen woog volgens het Guiness Book of Records ongeveer 20 kilogram en werd ook gevangen in Canada. In 2012 werd er nog een dier van 12 kilogram gevonden.

Mascotte

De uitzonderlijke kreeft heet Wesley, vernoemd naar de bonkige spits van Club Brugge. De familie Devriendt zijn allemaal hevige fans van blauw-zwart. Piet schonk het dier gisteren aan Sea Life Blankenberge, want daar heeft het een grotere kans op nog enkele jaren dan in de bassins van zijn visrestaurants. “Bij mij zou Wesley nog enkele maanden leven, in Sea Life zijn de omstandigheden veel beter. Ik hoop alleszins dat hij hier nogmaals 90 jaar kan worden.” In het maritiem park zijn ze alleszins heel blij met hun nieuwe mascotte. “Ook voor ons is dit een uitzonderlijke ervaring”, vertelt dierenverzorger Victor Vienne. “Het is uitzonderlijk dat zo'n dier al gevangen wordt, maar het is nog specialer dat de kreeft ook in België is geraakt. In ons park hebben we nog nooit zo'n grote kreeft mogen verwelkomen.” Wesley slijt zijn oude dag dus in goede handen. “Hoe oud hij wordt, valt heel moeilijk te bepalen. We gaan hem voederen met verschillende stukjes vis zoals onze andere kreeften. En hopelijk kunnen onze bezoekers zo nog lang genieten van hem.”

Door Junior Verbeeke
AANGERADEN