“België zwaar gebuisd voor ontwerp klimaatplan” volgens European Climate Foundation

Bron © BELGA

Themabeeld klimaatmars Foto: BELGA

Geen enkel van de ontwerpklimaatplannen van de 28 EU-lidstaten zet zijn land op weg naar klimaatneutraliteit tegen 2050. De gemiddelde score is 28,9 procent. Spanje is met 52,4 procent de beste van de klas voor Frankrijk (46,9), Griekenland (44,2) en Zweden (42,8). België is veertiende met een score van 29,3 procent. Dat stelt het rapport van de European Climate Foundation over alle ontwerp nationale klimaat- en energieplannen 2030 die de lidstaten eind vorig jaar bij Europa indienden.

De score is gebaseerd op de ambitie, de gedetailleerde uitwerking van het beleid en de kwaliteit en inclusiviteit bij het opmaken van het plan, aldus Bond Beter Leefmilieu donderdag in een persbericht.

België heeft antwoord gegeven op alle vragen die de Europese Commissie stelde. “En daarmee is al het goede nieuws verteld: het ambitieniveau ligt veel te laag en de maatregelen zijn vaag en ontransparant, zonder perspectief op investeringsnoden en financieringsmiddelen”, aldus de Vlaamse milieunetwerkorganisatie.

Op het vlak van ambitie haalt ons land 2,2 op 45, de tweede laagste score van alle lidstaten. België steunt in tegenstelling tot onze buurlanden immers niet de verhoging van de Europese 2030-doelstelling naar 55 procent CO2-reductie, wat nodig is om de opwarming van de aarde tot 1,5 graden te beperken. Voor process quality haalt België 5,9 op 10, en 21,2 op 45 voor policy details.

De resultaten van het rapport liggen in lijn met de analyse die Bond Beter Leefmilieu maakt van het energie- en klimaatplan. “Zo streeft België naar een aandeel van 18,3 pct hernieuwbare energie tegen 2030. Dit zorgt voor een vertraging, in plaats van een versnelling, van de groei van hernieuwbare energie. Ook voor energiebesparing gaat België onder de lat: ons land mikt op 12 pct finale energiebesparing tegen 2030, om uit te komen op 385 TWh. Om aan de Europese verplichtingen te voldoen, zouden we 34,1 pct finaal energieverbruik moeten besparen ten opzichte van 2005 en in 2030 op maximum 327,9 TWh te komen.

Laurien Spruyt, beleidsmedewerker Klimaat van Bond Beter Leefmilieu, spreekt van een “beschamend” rapport. “Het klimaatplan is ontoereikend om onze doelstellingen voor 2030 te halen. Nog erger: na maanden van klimaatprotest gaat ons land er zelfs nog op achteruit, nu de Vlaamse regering opnieuw kibbelt over de slimme kilometerheffing en de betonstop veel te laat invoert”, zegt Spruyt.

In het rapport bengelen onderaan Bulgarije (14,6 pct), Duitsland en Slovakije (12,5 pct) en Slovenië (3,2).

In juni brengt de Europese Commissie haar beoordeling van en aanbevelingen voor de nationale klimaatplannen uit. De lidstaten zullen dan tot het einde van het jaar hebben om hun plan te herwerken.

AANGERADEN