Sven Gatz (Open Vld) wil Brusselse minister voor Meertaligheid

© BELGA

Als het van Sven Gatz afhangt, die op 26 mei de Open Vld-lijst voor het Brussels Parlement duwt, krijgt de volgende Brusselse regering een minister voor Meertaligheid. “In overleg met alle relevante partners moet die een plan opstellen om de kennis van de drie meest gesproken talen in alle geledingen van de Brusselse samenleving te stimuleren”, zegt Gatz donderdag.

Gatz wil zo veel mogelijk Brusselaars drietalig maken. Nederlands, Frans en Engels zijn de in het hoofdstedelijk gewest meest gesproken talen, maar elke bijkomende taal is een extra troef, zegt de uittredende Vlaamse minister.

“Meer dan één taal kennen is niet alleen goed om samen te leven. Elke bijkomende taal is ook een onschatbare troef op de arbeidsmarkt, in de sport of de cultuur, in de zorg of op reis”, verklaart Gatz. “Als Brusselaars moeten we meertaligheid leren zien als de grondstof die onze toekomst verzekert.” Hij roept elke school uit het Nederlandstalig onderwijs op om een doorgedreven samenwerking aan te gaan me een Franstalige school uit de buurt.

Gatz is overigens niet de enige die donderdag een lans breekt voor een betere talenkennis bij de Brusselaars. CD&V-lijsttrekker Benjamin Dalle lanceert zo het voorstel om alle 43.000 langdurig werklozen uit Brussel een opleiding Nederlands te geven. “Dit zorgt ervoor dat hun kansen op de arbeidsmarkt toenemen en helpt hen ook vooruit in andere levensdomeinen.”

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt