Jasper Philipsen: “Dopingzaken zijn heel spijtig voor de ploeg”

Bron © BELGA

Foto: Photo News

UAE Team Emirates beleeft geen al te gemakkelijke periode. In de Giro stuurde de ploeg Juan Sebastián Molano dinsdag naar huis wegens de vaststelling van afwijkende waarden na eigen intern onderzoek, woensdag raakte bekend dat renner Kristijan Durasek dan weer betrokken was bij Operatie Aderlass in het verleden en door de UCI geschorst werd. De renner nam de start niet meer in Californië.

“Dat is vervelend natuurlijk”, zegt ploegmaat Jasper Philipsen. “Wij waren met de ploegmaten helemaal niet op de hoogte van het nieuws en hoorden het pas bij het ontbijt woensdag. Iedereen reageerde verbaasd. De ploeg heeft Kristijan uit de wedstrijd genomen. We hebben hem zelfs niet meer gezien. Ik heb hem nog een berichtje gestuurd, veel meer kan ik niet doen, maar ik weet absoluut niet wat er gebeurd is. Het zijn ook mijn zaken niet. Als hij niks heeft mispeuterd, dan zal hij dat wel kunnen aantonen.”

“Deze zaak is niet leuk voor ons team, zeker ook omdat we een streng antidopingbeleid hebben en de ploeg daar veel waarde aan hecht. Dinsdag was er Molano en dat heeft de ploeg zelf naar buiten gebracht. Laat ons hopen dat het hier bij blijft. Ik vertrouw de ploeg voor 100 procent, wat de renners doen, daar kan ik weinig aan veranderen. Het zijn ook zaken uit het verleden, al is 2017 (Durasek) wel kortbij, maar mijn oordeel ga ik er niet over geven. We moeten afwachten hoe dit afloop.”

Door Maarten Delvaux