Abonnee worden? Kies je leesformule

Expert over aanpak legionellabesmetting: “Omwonenden risicozone krijgen te weinig concrete richtlijnen”

Expert over aanpak legionellabesmetting: “Omwonenden risicozone krijgen te weinig concrete richtlijnen”

Woordvoerder Joris Moonens en twee experten van het Agentschap Zorg en Gezondheid op de persconferentie. Foto: BELGA

Een grote persconferentie, live uitgezonden, met als bedoeling de bezorgdheid bij de inwoners van Evergem te milderen dat ze ziek zouden worden van de legionella-bacterie. “Het risico op besmetting blijft klein”, klonk het. Opzet geslaagd? “Niet helemaal”, zegt Jeroen Wils, expert in de crisiscommunicatie. “De omwonenden krijgen te weinig informatie over wat ze nu zelf moeten doen.”

Het Agentschap Zorg en Gezondheid haalde donderdagnamiddag alles uit de kast om aan te tonen dat het kosten noch moeiten spaart om de bron van de legionella-besmetting op te sporen. Broodnodig, nu zich een achttiende patiënt heeft gemeld in Gent en er twee doden zijn gevallen. “We beseffen dat de perceptie tegen zit. Maar het risico op besmetting blijft klein”, benadrukte woordvoerder Joris Moonens in een poging om de bewoners van Evergem gerust te stellen. “Dat is nu eenmaal wat de wetenschap ons daarover leert.”

Vraag is of de grote persconferentie, in aanwezigheid van twee experts van het Agentschap Zorg en Gezondheid, de burgemeesters van Gent en Evergem, en Vlaams minister van Volksgezondheid Jo Vandeurzen (CD&V) voldoende was om de onrust weg te nemen. Jeroen Wils, expert crisiscommunicatie bij Bepublic denkt van niet. Dat plots het zinnetje viel dat er wellicht nog slachtoffers zullen volgen, hielp alleszins niet.

“De woordvoerder begon goed, met het betuigen van empathie met de slachtoffers”, zegt Wils. “Maar wat ik inhoudelijk miste, zijn concrete richtlijnen voor de omwonenden. Kunnen zij preventief iets doen? Moeten ze bepaalde plaatsen mijden? Ook over de symptomen: het enige wat ze zeiden was dat je die in de gaten moet houden. Ze hadden ook een dokter kunnen optrommelen die heel concreet uitlegt wat legionella doet met je lichaam en hoe het te behandelen is. Dat maakt het allemaal veel helderder.”

Oude stijl

Overheidscommunicatie oude stijl, noemt Wils het. Nog een symptoom daarvan: het gebrek aan visuele hulpmiddelen. “Waarom geen groot digitaal bord, met daarop de zones die het agentschap onderzoekt en welke bedrijven”, zegt Wils. “Enkele ambtenaren die elk om beurten hun verhaal doen: dat is geen moderne manier van communiceren.”

Wat ook het vertrouwen opwekt van de bewoners: gestructureerd blijven communiceren. “Na het eerste dodelijke slachtoffer had dat al gemogen”, zegt Wils. “Minstens één keer per dag een update van het onderzoek dat naar alle pers wordt verspreid. Voortdurend communiceren is de basis van crisiscommunicatie. Dat toont dat je de crisis methodisch aanpakt, en niet dat je improviseert of paniekvoetbal speelt.”

AANGERADEN