Dit staat nog op het spel in slotspeeldag van Play-off 1: als Anderlecht niet wint, grijpt het voor het eerst in 56 jaar naast Europees ticket

Foto: BELGA

Genk kroonde zich donderdag al voor de vierde keer tot Belgisch landskampioen. Dat wil echter niet zeggen dat Play-off 1 nu gedaan is. Zondag op de slotspeeldag zal het nog spannen om de plaatsen die recht geven op Europees voetbal.

Er zijn twee zekerheden: Racing Genk is kampioen en mag naar de groepsfase van de Champions League. Club Brugge is vicekampioen en komt in de derde en voorlaatste voorronde van het kampioenenbal terecht. Daarachter is het nog spannend voor de derde en de vijfde plek.

PLEK DRIE

Standard en Antwerp tellen beiden 39 punten na negen speeldagen in de play-offs. De Rouches zijn echter in het voordeel omdat ze in de reguliere competitie voor de Great Old eindigden: derde met 53 punten tegenover zesde met 49 punten. De halvering van de punten speelt hier geen rol omdat zowel Standard als Antwerp daardoor een half puntje extra kregen.

Op de laatste speeldag moet Standard op bezoek bij Racing Genk, Antwerp speelt op het veld van Club Brugge. Twee teams die allebei al aangegeven hebben dat ze niet met hun sterkste elftal aan de aftrap zullen komen.

Antwerp moet in elk geval beter doen dan Standard, dat bij winst zeker is van de derde plaats en het daar bijhorende ticket voor de derde en voorlaatste voorronde van de Europa League. Of een rechtstreeks ticket als KV Mechelen zijn Europese licentie verliest.

PLEK VIER

De nummer vier speelt een barrageduel tegen de winnaar van Play-off 2, Charleroi of KV Kortrijk, voor een stek in de tweede voorronde van de Europa League. Tenzij KV Mechelen zijn Europese licentie verliest, dan mag de nummer vier naar de derde voorronde.

Dit staat nog op het spel in slotspeeldag van Play-off 1: als Anderlecht niet wint, grijpt het voor het eerst in 56 jaar naast Europees ticket
Foto: BELGA

PLEK VIJF

Ook de vijfde plaats doet er nog toe. Die kan namelijk nog recht geven op een Europees ticket als KV Mechelen zijn Europese licentie verliest door het matchfixing-schandaal én de nummer vier van Play-off 1 de barragematch om Europees voetbal tegen de winnaar van Play-off 2 wint.

Op dit moment AA Gent op de vijfde plek. De Buffalo’s hebben evenveel punten als Anderlecht, maar zijn in het voordeel omdat paars-wit bij de start van Play-off 1 een half punt extra kreeg.

Alleen met een zege in Gent kan paars-wit dus nog die vijfde plek pakken die bij een veroordeling van KV Mechelen nog recht kan geven op een Europees ticket. Als Anderlecht niet wint, is nu al zeker dat de Belgische recordkampioen voor het eerst in 56 jaar geen Europees voetbal haalt.

HUIDIGE STAND

1. KRC Genk 51

2. Club Brugge 47

3. Standard 39

4. Antwerp 39

5. KAA Gent 32

6. Anderlecht 32

Door vtvn, wic
AANGERADEN