Abonnee worden? Kies je leesformule

17/05/2019 - Extra
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Emilia Clarke speelt een sleutelrol in het laatste seizoen.  ISOPIX

Bijna half miljoen fans van ‘Game of thrones’ eisen nieuw laatste seizoen

Er werd lang naar uitgekeken, maar nu lijkt het laatste seizoen van ‘Game of thrones’ vooral veel teleurstelling teweeg te brengen bij de fans. Al een half miljoen van hen tekende intussen een petitie voor een nieuw finaleseizoen.

Een nieuw achtste en laatste seizoen draaien van de populaire reeks Game of thrones: dat is wat de ondertekenaars vragen aan betaalzender HBO. De online petitie op change.org werd afgelopen dinsdag gestart door een groep fans die diep ontgoocheld is in de verhaallijn die showrunners David Benioff en D.B. Weiss voor het allerlaatste seizoen hebben bedacht. Benioff en Weiss konden voor het laatste seizoen hun mosterd niet meer halen bij schrijver R.R. Martin, op wiens boeken de reeks is gebaseerd. De man loopt met zijn romans namelijk hopeloos achter op de razendpopulaire serie. De eerste vijf seizoenen van Game of thrones zijn louter op de boeken van Martin gebaseerd, vanaf seizoen zes moesten scenaristen extra verhaallijnen inpassen.

Maar het achtste seizoen, waarvan ondertussen de vijfde en voorlaatste aflevering is uitgezonden, krijgt almaar meer kritiek. Niet alleen op de sociale media, ook in de pers. In het Verenigd Koninkrijk gewaagde een krant zelfs van “onherstelbare schade” aan de serie. Vooral de vaststelling dat de scenaristen-showrunners veel te overhaast naar een slot toewerken, zit veel fans hoog. Ze vinden Benioff en Weiss ook onbekwaam omdat ze de personages zouden verraden door hen onlogische acties te laten ondernemen. “Het verhaal ligt aan diggelen, veel personages zijn karikaturen van zichzelf geworden, sommigen zelfs compleet onherkenbaar. De wereld van Game of thrones is de samenhang en geloofwaardigheid van vroeger kwijt”, zo schrijft een van de ondertekenaars van de petitie.

Te donker

Een andere misnoegde fan denkt zelfs al verder en gruwt van de gedachte dat Benioff en Weiss straks Star wars zullen aanpakken. Het duo is namelijk ingehuurd om een nieuwe film te regisseren nu Game of thrones is afgerond.

Eerder was er al felle kritiek op episode 3, waarin een grote veldslag plaatsvindt. Die aflevering was zo donker dat sommige kijkers dachten dat er iets aan hun tv-toestel scheelde. “Onzin”, reageerden de makers toen. “Mensen weten niet hoe ze hun televisie juist moeten afstellen.”

HBO, dat Game of thrones maakt, heeft nog niet gereageerd op de vraag naar een nieuw finaleseizoen. (jdr)

AANGERADEN