650 mensen stappen mee in voorlaatste klimaatmars, drie anarchisten aangehouden

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: mvl

Brussel -

De voorlaatste klimaatmars voor de verkiezingen van Youth for Climate heeft vrijdag 650 betogers op de been gebracht in Brussel. Dat cijfer geeft de politie mee. Bezielster Anuna De Wever was onder de indruk van de Braziliaanse indianenchef Raoni, die eregast was. De politie Brussel-Hoofdstad Elsene heeft ook drie jongeren administratief aangehouden na de klimaatmars. Ze maakten deel uit van een groep anarchistische betogers die zich halfweg de mars had afgescheiden.

“Het is een enorme eer dat Raoni hier is, want ik heb heel veel bewondering voor de man, die heel zijn leven heeft gevochten voor het Amazonewoud en het klimaat. Ik hoop dat hij hier nu ziet dat er een volgende generatie is die gaat strijden voor het klimaat en dat hij zijn strijd in vertrouwen aan ons kan overlaten”, zegt De Wever.

650 mensen stappen mee in voorlaatste klimaatmars, drie anarchisten aangehouden
Anuna (links) met indianenchef Raoni en Kyra (uiterst rechts) Foto: Ivan Put

Ook al zijn ze meestal nog niet stemgerechtigd, toch blijven de jongeren ervoor strijden dat klimaat topprioriteit één is bij wie volgende week zondag gaat stemmen, en binnen de volgende regering.

“Klimaat is nog altijd niet het hoofdthema en dat moet het echt zijn bij de verkiezingen. De kiezers moeten zorgen dat ze voor het klimaat stemmen. Ongeacht voor welke partij dat is, want dat moeten ze zelf uitmaken”, verklaart De Wever.

Volgende week vrijdag 24 mei is er het laatste klimaatprotest van de jongeren voor de verkiezingen. Dat wordt opnieuw een wereldwijde staking voor het klimaat. Nadien gaan Anuna De Wever en haar kompanen zich eerst richten op de examens.

“Volgende week komen we nog een laatste keer op straat en ik hoop dat het enorm groot wordt. Het protest begint eigenlijk nog maar, dat zie je aan de acties en de documentaires die over de hele wereld tot stand komen”, stelt De Wever.

“We hebben de politici de tools aangereikt via het klimaatplan van ons expertenpanel en nu is het aan hen om hier echt mee aan de slag te gaan”, besluit Anuna.

Anarchisten aangehouden

Toen de stoet de Lemonnierlaan opdraaide om richting het eindpunt aan het station Brussel-Zuid te wandelen, scheidde een 50-tal anarchistische jongeren zich af. Ze trokken over de Anspachlaan richting het Beursplein. “Ze wilden eerst binnen in de McDonald’s aan het Beursplein een actie houden, maar dat werd verhinderd. Ze hielden dan buiten een sit-in met stofmaskers op. Daar heeft de politie hen omsingeld”, legt politiewoordvoerster Ilse Van de keere uit.

In totaal moesten 53 jongeren zich identificeren. Ze werden ook gefouilleerd. Drie jongeren, de aanstokers van het afgescheiden protest, werden uiteindelijk administratief aangehouden door de politie voor het verstoren van de openbare orde. Hoe oud ze zijn, is niet bekend.

“Op de ramen van de Pizza Hut aan het Beursplein werd nog ‘Fuck the police’ geschreven, maar dat opschrift werd meteen verwijderd. Verder vond er geen vandalisme plaats”, zegt Van de keere.

AANGERADEN