Abonnee worden? Kies je leesformule

18/05/2019 - Binnenland
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

“We willen niet opnieuw 541 dagen van crisis beleven”, aldus premier Michel.  AFP

N-VA hekelt “puur machtsmisbruik” van regering zonder meerderheid

Regering gooit communautaire deur dicht

Er komt geen nieuw rondje armworstelen over een staatshervorming. De regering heeft haar definitieve versie van de artikelen van de grondwet af. Van de lijsten van de Kamer en de Senaat houden ze maar enkele artikelen over. “Onkies is nog vriendelijk”, zegt N-VA-fractieleider Peter De Roover. “Dit is puur machtsmisbruik.”

“We willen niet opnieuw 541 dagen van crisis beleven.” Premier Charles Michel (MR) herhaalde het nog eens op zijn persconferentie. Het was hét richtsnoer van de regering voor het opstellen van de lijst van grondwetsartikelen die volgende legislatuur veranderd kan worden. Elk artikel van de grondwet dat aanleiding kon geven tot een staatshervorming, schrapten Michel en zijn regering.

Maar dat is natuurlijk geen garantie dat de federale regeringsvorming zonder een potje communautair armworstelen passeert. “Dat zal de kiezer beslissen”, wuift de premier weg. “Maar het is niet mijn keuze en wij hebben het risico beperkt.”

Van vijftig naar elf

Alles bijeen betekent dat dat er elf artikelen van de Grondwet veranderd kunnen worden. De meeste gaan over het uitbreiden van bepaalde rechten, bijvoorbeeld voor mensen met een beperking. Het aantal parlementsleden kan naar beneden, en ook het fameuze artikel 7bis staat erin. Als ze dat wijzigen, kan de klimaatwet in de Grondwet worden verankerd.

Nochtans wilden de Kamer en de Senaat veel verder gaan. Die hadden elk een lijst klaar van een artikel of vijftig. Die liepen niet helemaal gelijk, maar er zaten wel dingen in als de mogelijkheid voor de regio’s om hun eigen rechtbanken op te richten. Die zijn er allemaal uitgekieperd. Tegen de zin van het parlement. Daar hadden de fractieleiders de premier heel duidelijk gemaakt dat de regering zich niet veel kon permitteren. Ze had het vertrouwen van het parlement niet, en kon slechts rekenen op een derde van alle Kamerleden. En zelfs binnen dat derde was Open VLD-fractieleider Patrick Dewael heel duidelijk. “Mijnheer Michel, het zou onkies en onfatsoenlijk zijn om geen rekening te houden met de wil van de Kamer.”

De liberalen zwijgen nu in alle talen. N-VA is des te scherper. “Onkies zou nog vriendelijk zijn”, zegt fractieleider Peter De Roover. “Dit is puur machtsmisbruik. De regering had zich beter aan de lijsten van het parlement gehouden, dat zijn wel democratisch verkozen organen. Voor het Marrakech-pact was een draagvlak in het parlement belangrijker dan een akkoord in een regering in volle werking, voor de Grondwet doet het parlement er plots niet meer toe voor de restregering in lopende zaken.”

AANGERADEN