Sarah Bettens gaat voortaan door het leven als Sam: “Al één maand bezig met medicatie”

Sarah Bettens wil voortaan door het leven gaan als Sam. In De Standaard vertelt de Belgische artiest, vooral bekend van K’s Choice, voor het eerst dat de overgang ingezet is. “Ik ben nu één maand bezig met medicatie.”

Sarah Bettens gaat voortaan door het leven als Sam: “Al één maand bezig met medicatie”
Sam Bettens. Foto: Frank Clauwers

“Als kind had ik wel vaak het gevoel dat ik meer jongen dan meisje was, maar uiteindelijk hebben veel lesbische vrouwen dat. Jongenskleren willen aantrekken, proberen rechtstaand te plassen … Als kind vroeg ik aan mijn vader (kinderarts, red.) of ik mee naar het ziekenhuis mocht om er een flupke aan te zetten, en was ik heel teleurgesteld toen dat niet bleek te kunnen. Eigenlijk wilde ik zoals mijn broers zijn. Ik was ervan overtuigd dat ik nooit borsten zou krijgen en ik was ontgoocheld toen ze er kwamen.”

Overgang

In een interview met De Standaard Weekblad vertelt artiest Sarah Bettens (46) in de overgang te zitten om een man te worden: Sarah wordt Sam. “Ik ben met een lage dosis hormonen begonnen, om de overgang geleidelijker te maken dan bij de meeste mensen gebruikelijk is. Puur om te kunnen zien wat er zal veranderen aan mijn stembanden.”

Bettens vertelt hoe het de laatste jaren al langer duidelijk werd. “Ik winkelde al jaren niet meer op de vrouwenafdeling, mijn haar werd altijd maar korter en mannelijker, ik ging van gewone beha’s over op sportbeha’s en daarna op van die binding bras die je nog platter maken. Ik merkte dat ik die ook ’s nachts begon aan te trekken, omdat ik niet meer kon verdragen om langs de spiegel te lopen en te zien dat ik borsten had.”

Stemcoach

Sarah Bettens gaat voortaan door het leven als Sam: “Al één maand bezig met medicatie”
Foto: Frank Clauwers

In een persbericht voegt hij nog toe dat transgender zijn geen keuze is. “Ik ben het altijd al geweest, maar ik wist het niet. Openlijk door het leven gaan als transgenderman is echter wel een keuze, daarom voel ik een enorme dankbaarheid naar mijn vrouw, mijn kinderen, mijn ouders, mijn broers en hun familie, mijn vrienden en iedereen die me na aan het hart ligt voor de steun en om van me te houden voor wie ik ben”, klinkt het.

De zanger werkt met een stemcoach. “Die zal me door deze veranderingen leiden, maar ik zal anders klinken. K’s Choice zal met mij mee evolueren en Rex Rebel, het nieuwe muzikale project waarvan ik deel uitmaak, zal een vrij originele mix worden van voor, tijdens en na mijn transitie.” Bettens hoopt dat de fans geduld tonen.

Niet zo verschillend

“Mijn focus ligt nu echter niet op de uitdagingen”, zegt Bettens nog. “Als transgender naar buiten komen is een blije gebeurtenis, het is een enorme stap in de richting van een zo authentiek mogelijk leven. Ik ben er zo aan gewend geraakt om me in te houden dat ik er enorm naar uitkijk om vooruit te gaan. Ik zal me na vandaag niet verstoppen. Ik wil graag mijn transitie documenteren en er openlijk over praten. Dat is belangrijk voor mij, het is belangrijk voor de gemeenschap waar ik nu deel van uitmaak en het is belangrijk voor de wereld om te begrijpen dat transgenderpersonen bestaan en dat we niet zo verschillend zijn van anderen.”

“Ik heb lang gewacht op het moment dat ik openlijk kan zeggen Ik ben transgender. Het is zover, het is eruit, en het voelt .... geweldig. Ik hou van jullie, ik waardeer jullie en ik stel jullie voor aan.... Sam Bettens.”

Bettens deed zijn verhaal ook bij Linde Merckpoel van Studio Brussel:

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#greatday #newbeginnings #brandnewstart #gratitude #sambettens

A post shared by Sam Bettens (@sambettens) on

 

 

bekijk ook

 

Eerste transgender op Miss Universe schrijft geschiedenis: “Heerlijk om zo veel liefde te krijgen”

Transgenders kunnen vanaf vandaag makkelijker formeel geslacht laten wijzigen

Door jvde, gjs