Zo verliep het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv

In de Israëlische hoofdstad Tel Aviv zongen 26 landen de sterren van de hemel maar het was Nederland die met de prijs ging lopen. Het verloop van de avond in een notendop.

De show werd onder meer gepresenteerd door Bar Rafaeli, de ex-vriendin van acteur Leonardo DiCaprio. Het Israëlisch topmodel kreeg het gezelschap van Erez Tal, Assi Azar en Lucy Ayoub.

De finale werd op gang getrapt door zangeres Michela die voor Malta het lied ‘Chaméleon’ bracht. Michela, amper achttien jaar o­­ud, speelde in haar optreden vooral met licht en hield haar outfit eerder bescheiden.

Video: ISOPIX

Tsjechië bracht er meteen de sfeer in door het publiek actief te betrekken bij hun act. Lake Malawi, een plaatselijke band die sinds 2013 de Oost-Europese festivals afschuimt, stal ongetwijfeld de harten van vele vrouwelijke én mannelijke fans.

Video: ISOPIX

Ook modeontwerper Jean Paul Gaultier kwam langs op het Eurovisiesongfestival: niet om te zingen maar wel omdat hij de outfit ontwierp van Madonna, die later op de avond zal optreden.

Tot grote verbazing van de bookmakers haalde San Marino met zanger Serhat de finale. De Turkse televisiepresentator deed in 2016 al eens mee maar had toen minder geluk: hij strandde met ‘I didn’t Know’ in de halve finale.

Video: ISOPIX

Nederland kwam met Duncan Laurence als twaalfde aan de beurt. Met ‘Arcade’ blies hij in de halve finale de andere kandidaten naar huis.

Video: ISOPIX

LEES OOK. Vooruitblik op het Songfestival: dit zijn de favorieten en de meest gekke acts

Gastland Israël kwam als veertiende aan de beurt en hoopt met Kobi Marimi en zijn toepasselijke ‘Home’ de eer te verdedigen. Die loodzware opdracht had hij te danken aan Netta Barzilai met het eigenzinnige ‘Toy’, die vorig jaar de trofee (en het hele festival) mee naar huis mocht nemen.

LEES OOK. Twitter wikt en weegt Eurovisiesongfestival en spaart commentaar niet: “Ik denk niet dat ze haar benen geschoren heeft”

Wie graag speciaal uit de hoek komt op het Eurovisiesongfestival is ongetwijfeld IJsland. Hatari, een band die op het eiland bekendstaat om zijn SM-achtige kleding en zijn verbeten strijd tegen het kapitalisme, viel alvast op tussen de ellenlange jurken en dromerige outfits.

Video: ISOPIX

Frankrijk, een van de vaste waarden van het muzikale festival, koos voor Bilal Hassani, die vooral bij de jeugd een belletje doet rinkelen. De YouTube-ster met Marokkaanse roots gebruikt zijn videokanaal voornamelijk om maatschappelijk ‘heikele’ thema’s aan te snijden: zo praat hij over homoseksualiteit en experimenteert hij maar wat graag met make-up en kapsels.

Video: ISOPIX

Australië neemt hun liedje ‘Zero Gravity’ wel erg letterlijk. Operazangeres Kate Miller-Heidke zweefde met enorme baljurk en kroon over het podium...om uiteindelijk stokstijf te blijven staan.

Video: ISOPIX

Het Eurovisiesongfestival werd afgesloten door Miki op de zuiderse tonen van ‘La Venda’. Met Spanje kozen ze voor een sobere afsluiter.

Video: ISOPIX

Gastoptreden

Netta Barzila, de winnares van vorig jaar, kwam haar nieuwste nummer ‘Nana Banana’ voorstellen en bleef trouw aan haar eigenzinnige stijl: geen gouden gelukskatjes zoals bij ‘Toy’ wel een korte, knalgele jurk en een legertje danseressen.

Zo verliep het Eurovisiesongfestival in Tel Aviv

Misschien wel hét moment waarop iedereen echt zat te wachten: het optreden van Madonna. De superster kwam er haar nieuw album ‘Madam X’ voorstellen en benadrukte in een interview het belang van het Eurovisiesongfestival. Haar show was een visueel spektakel, afgewisseld met enkele perfect getimede danspasjes. Ze begon haar show met het wereldbekende ‘Like a prayer’ en ging geleidelijk over naar haar nieuwe album. Afsluiten deed ze door letterlijk weg te vallen.

LEES OOK. Madonna geeft wervelende show op Eurovisiesongfestival: “Onderschat nooit de kracht van muziek”

Door LLA