Code geel: KMI waarschuwt voor onweer en fikse buien

Bron © BELGA

Foto: BELGA

Zondag komen er buien tot ontwikkeling die vooral in de namiddag intens kunnen worden, met onweer en op sommige plaatsen mogelijk overvloedige neerslag. Het uiterste westen van het land zal waarschijnlijk aan de meeste buien ontsnappen. Dat meldt het KMI.

Vanaf 12 uur geldt code geel in de provincies Limburg, Vlaams-Brabant en het Brussels Gewest. Iets later, en tot maandag 2 uur, geldt dezelfde waarschuwing voor de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen. De Waalse provincies krijgen eveneens een code geel mee.

Code geel houdt in dat er 10 tot 30 liter neerslag per vierkante meter in 1 uur kan vallen of 20 tot 40 l/m² in 6 uur of 25 tot 50 l/m² in 24 uur of lokaal zware rukwinden of hagelstenen van 1 tot 2 cm.

De kans bestaat dat de waarschuwing zondag voor sommige regio’s code oranje zal worden, aldus het KMI.

Zondagavond vallen er nog fikse buien. In de loop van de nacht neemt hun activiteit af, maar vooral in de zuidoostelijke helft van het land kunnen er nog de hele nacht buien voorkomen. Vanaf de kust krijgen we lage wolken, nevel en mist die geleidelijk grote delen van het land inpalmen. In sommige regio’s kan er tijdelijk dichte mist opduiken. De minima liggen tussen 9 en 12 graden. De wind waait zwak tot matig en later meestal matig uit noordelijke tot noordwestelijke richtingen.

Maandagochtend is het op de meeste plaatsen droog met veel lage bewolking en mogelijk nog nevel. In het uiterste zuidoosten van het land kan er nog lichte regen vallen. In het oosten breekt het wolkendek vrij snel open en geleidelijk komen er opnieuw buien tot ontwikkeling. In het westen van het land is de lage bewolking hardnekkig. Op sommige plaatsen blijft het misschien wel de hele dag grijs, maar droog. De maxima liggen tussen 13 graden aan zee en 19 of 20 graden in de Kempen. De wind waait matig uit noordwest tot noord.

Dinsdag is er eerst nog veel lage bewolking met in de Ardennen nog kans op een buitje. In de namiddag komen er meer opklaringen vanaf het westen en wordt het overwegend droog. De maxima liggen tussen 13 graden in de Hoge Venen en 18 graden in het centrum bij een meestal matige noordwestenwind.

Woensdag blijft het droog met opklaringen en wolkenvelden. De maxima liggen tussen 16 en 21 graden.

Donderdag wordt het gedeeltelijk of soms zwaarbewolkt met kans op enkele lokale buitjes. De maxima schommelen tussen 17 op de Ardense hoogten en 21 of 22 graden in de Kempen.

Vrijdag komen we onder de invloed van een nieuwe Atlantische depressie. We verwachten perioden met regen of buien bij maxima tussen 12 en 17 graden.

Zaterdag blijft het zeer wisselvallig met nog buien en maxima tussen 13 en 19 graden.

bekijk ook

Stormweer raast over het land

Nederlanders zitten middenin hevige hagelstorm: autoruit volledig aan diggelen

Door gjs