Jongen van 13 levensgevaarlijk gewond als motorrijder uit bocht gaat tijdens wedstrijd

Na ongeveer anderhalf uur werd de wedstrijd hervat. Foto: jdv

Deinze -

Drie toeschouwers en een motorrijder zijn zondagnamiddag gewond geraakt bij een ongeval tijdens een motorcrosswedstrijd in Wontergem (Deinze). Een jongen van 13 uit Zelzate verkeert in levensgevaar.

Het ongeval gebeurde zondagnamiddag. Een motorrijder uit De Haan ging tijdens de motorcrosswedstrijd van de Motor Cross Liefhebbers Bond in de Deinse deelgemeente Wontergem uit de bocht.

De wedstrijd werd onmiddellijk stilgelegd zodat de evacuatie van de gewonden vlot kon verlopen. Naast de 23-jarige motorrijder uit De Haan raakten bij de crash ook twee vrouwelijke toeschouwers uit respectievelijk Tielt en Waregem, geboren in 1957 en 1963, lichtgewond.

Een jonge fan van 13 jaar uit Zelzate die in de buurt stond, werd levensgevaarlijk gewond naar het ziekenhuis overgebracht.

De MUG van Tielt en andere hulpdiensten kwamen ter plaatse maar volgens burgemeester Jan Vermeulen, die ter plaatse ging, was het niet nodig het medisch rampenplan af te kondigen. Ook de MUG-helikopter hoefde niet op te stijgen. Na anderhalf uur werd het parcours door het parket vrijgegeven en kon de wedstrijd verdergaan. Op het ogenblik van het ongeval waren ongeveer 2.500 toeschouwers aanwezig.

Nadarafsluiting

De organisatie treft volgens het parket geen schuld. Alle voorzieningen waren getroffen. Een mistasten van één van de motorrijders ligt aan de basis van het ongeval. Toen de machine van de motorrijder uit de bocht ging botste hij tegen een dubbele naderafsluiting. Die viel tegen de toeschouwers. “Een ongeval zoals er wel eens gebeurt”, klonk het bij de deelnemers.

Het was trouwens niet de eerste keer dat op en rond de terreinen van het landbouwbedrijf van Filip Valcke een motorcross werd gereden. Telkens met veel succes. Dit keer waren de wedstrijden verspreid over twee dagen. De Motor Cross Liefhebbers Bond (MCLB) pakte zondag uit met de derde manche voor het BK. “De omloop werd met de meeste zorg uitgezet”, zegt Filip Valcke. “Na het ongeval dat rond 16 uur plaatshad, heeft men mij gevraagd de omloop wat bij te schaven. Dat heb ik gedaan zodat kort na 17 uur de laatste manches konden worden afgewerkt.”

Door John De Vlieger, jdv
AANGERADEN