Plots 30% minder winst voor Ryanair

Bron © BELGA

Foto: Photo News

Wat is er aan de hand met Ryanair? De prijsbreker in de luchtvaart heeft afgelopen boekjaar fors minder winst gemaakt dan een jaar eerder. De Ierse luchtvaartmaatschappij voelt de stevige concurrentie en overcapaciteit op de luchtvaartmarkt. Daardoor staan ticketprijzen onder druk. Ook viel de belangrijke paasperiode net buiten het boekjaar.

Ryanair sloot het jaar tot en met maart af met een winst van 885 miljoen euro. Dat was een jaar eerder bijna 1,5 miljard euro. Ook de extra personeelskosten die Ryanair moest maken, wogen op het resultaat. Daarbovenop kwamen nog de gestegen brandstofkosten.

Brexit

Qua boekingen voor de komende zomer doet Ryanair het naar eigen zeggen vooralsnog beter dan een jaar eerder. Maar het bedrijf benadrukt dat het met de ticketverkoop voor een groot deel afhankelijk is van lastminuteboekingen. Ook aanhoudende brexit-onzekerheid kan negatief uitpakken voor het bedrijf.

LEES OOK: Ryanair lanceert nieuwe stuntcampagne: “Laat je niet vangen, de kans is klein dat je aan die prijs kan vliegen” (+)

Het is niet onmogelijk dat de winst in het lopende boekjaar opnieuw lager uitkomt. Ryanair rekent op een winst tussen de 750 miljoen euro en 950 miljoen euro. Het bedrijf verwacht dat de ticketprijzen de komende tijd laag zullen blijven. (belga)