Bewoners van Bree en Peer ruimen troep na zondvloed van zondag

Bron © BELGA
Bree / Peer -

Heel wat bewoners van de Limburgse steden Bree en Peer hebben maandag de handen uit de mouwen moeten steken om de troep en de smurrie op te ruimen die waren achtergebleven na de hevige onweersbuien van zondag. In Bree bijvoorbeeld, viel er volgens burgemeester Liesbeth Van der Auwera (CD&V) in twee uur tijd 82 liter neerslag per vierkante meter. In het rusthuis de Boneput moesten meer dan dertig bewoners hun kamers verlaten.

Drie rusthuisbewoners moesten geëvacueerd worden naar de Welzijnscampus Gerkenberg wegens wateroverlast in hun kamer. Het water had zich van bovenaf via allerlei leidingen een weg naar binnen gebaand. Twee van hen konden maandagnamiddag terugkeren naar de Boneput, de derde moet tot het einde van de week in de Welzijnscampus verblijven. In de Boneput zelf werden voorts nog zowat dertig bewoners tijdelijk verhuisd naar een andere afdeling. Door het insijpelende water was er immers elektrocutiegevaar.

De riolering is niet berekend op 82 liter per neerslag in twee uur tijd, zegt burgemeester van Bree Liesbeth Van der Auwera. De capaciteit ervan wordt immers berekend op gemiddeldes. “De landbouwwegen liepen onder door afstromend water van hoger gelegen velden. De fietserstunnel aan de Colruyt liep volledig onder omdat de pompen niet in werking waren getreden. De kelder onder de fontein op het Vrijthof staat onder water, waardoor de fontein buiten werking is”, geeft de burgemeester enkele gevolgen mee. “Onze technische dienst maakt een overzicht en zal de beheerder van de riolering, Fluvius, contacteren. We willen ook al onze hulpverleners bedanken, die weer paraat stonden”, aldus Van der Auwera.