Europese bizon uit Bellewaerde uitgezet in de natuur in Azerbeidzjan

Bron © BELGA

(archiefbeeld)

Ipolite, een Europese bizon die in 2015 in Bellewaerde geboren werd, is afgelopen weekend uitgezet in het Shahdag National Park in het noorden van Azerbeidzjan. Dat meldt het park maandag. In 2016 werden ook al drie Europese bizons uit Bellewaerde geherintroduceerd in de natuur in Roemenië.

De vrouwelijke Europese bizon Ipolite is samen met een aantal bizons uit verschillende Europese dierentuinen, op dinsdag 14 mei vertrokken richting Azerbeidzjan. Afgelopen weekend werden de bizons losgelaten in een acclimatisatiezone van 10 hectare, waar ze een aantal weken zullen verblijven tot ze zich hebben aangepast en een sociale kuddestructuur hebben gevormd.

Eenmaal de kudde deze zone heeft verlaten, zullen er geen menselijke tussenkomsten meer zijn. Dan maken de bizons deel uit van het natuurlijk ecosysteem in het 130.000 hectare grote Shahdag National Park, het grootste nationaal park van de Kaukasus, in het noorden van Azerbeidzjan. Om het natuurlijk gedrag van de kudde in kaart te brengen, zullen enkele vrouwelijke bizons een GPS-halsband dragen.

De Europese Bizon of Wisent is het grootste zoogdier van Europa en een bedreigde diersoort. Na de Eerste Wereldoorlog kwamen de Europese bizons niet meer in de natuur voor in Europa. Door de verschillende kweekprogramma’s en herintroductieprojecten, die een levensvatbare populatie van Europese bizons in de natuur moeten uitbouwen om zo de populatie van de soort in stand te houden, zijn er wereldwijd opnieuw ongeveer 4.400 Europese bizons in de natuur

Bellewaerde neemt sinds 2012 actief deel aan het kweekprogramma van de Europese bizon, en er zijn al verschillende geboortes geweest in het park. Het herintroductieproject is een initiatief in samenwerking met de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) en milieuorganisatie WWF.

AANGERADEN
Meest recent