“Beste ter wereld” Kevin Durant mag roepen wat hij wil, dit is de meest onoplosbare puzzel in de NBA: “Ze doen het gewoon altijd”

Bron © Bleacher Report

Foto: AFP

Als de Golden State Warriors dinsdagnacht winnen in Portland staan ze voor de vijfde keer op rij in de finale van de NBA. En dat zonder Kevin Durant, die tegenwoordig door een aantal analisten de “beste speler ter wereld” wordt genoemd. GSW is dan ook eigenaar van de meest onoplosbare puzzel in basketballand.

De Warriors zijn al jaren hét te kloppen team in de beste basketbalcompetitie ter wereld. In 2015 wonnen ze hun eerste titel sinds 1975, een jaar later moesten ze de duimen leggen voor het Cleveland van LeBron James, maar de voorbije twee seizoenen wonnen ze de titel. Tussendoor pakten ze ook het record van meeste zeges in één seizoen: 73 op 82 wedstrijden. Ongezien.

Dit seizoen plaatste de club uit Oakland, die gaat verhuizen naar San Francisco, zich opnieuw als eerste voor de play-offs in de Western Conference. De LA Clippers en Houston Rockets deden even tegen, maar waren al bij al geen partij voor het sterrenteam.

Het sterrenteam van… Kevin Durant? ‘The Durantula’ speelde als een bezetene tot hij geblesseerd uitviel tegen Houston. Met gemiddeld 34 punten, 5 rebounds, 5 assists, 51 procent shooting, 42 procent op driepunters en 90 procent op vrije worpen werd er plots geroepen dat hij de beste speler op deze planeet is. En dus niet langer LeBron James.

“Ze bewegen sneller”

Maar is dat wel zo? Individueel… misschien. Maar het feit dat de Warriors gehakt maken van de Trail Blazers van Damian Lillard en CJ McCollum bewijst dat de titelverdedigers meer zijn dan Durant. Dat die laatste eigenlijk meer een ‘luxe’ is dan een ‘noodzakelijkheid’.

Ook al ziet Durant dat helemaal anders. De Amerikaan reageerde als een gebeten hond toen Seth Curry, de broer van Steph Curry die bij Portland speelt, het volgende zei: “Ze bewegen sneller en weten dat ze scherper moeten zijn als team zonder Durant op het parket. Als hij speelt, moeten ze harder werken zonder bal. Je moet daarom als verdediging langer bezig zijn met alle vijf de Warriors die op dat moment spelen.”

Curry zei in essentie dat de Warriors makkelijker te verdedigen zijn met Durant. “Hell NO!”, reageerde die laatste via Instagram. Maar intussen is wel doorgesijpeld dat de Warriors het dus ook kunnen zonder ‘KD’. Wat dan weer belangrijk is voor komende zomer, wanneer Durant kan vertrekken bij de Warriors.

De puzzel

Wat GSW zo dodelijk maakt, ook zonder Durant dus, is de combinatie tussen Draymond Green en ‘Splash Brothers’ Steph Curry en Klay Thompson. Portland-ster Damian Lillard legde de onoplosbare puzzel van de Warriors haarfijn uit na een nieuwe nederlaag in de serie.

“Ze doen het elke keer opnieuw”, aldus de point guard. “Het is niet iets dat ze nu nieuw doen of zo. Als Green de bal in zijn handen heeft en Steph en Klay lopen rond met behulp van screens (en soort van blok zetten op een verdediger, red.), dan moet je naar de bal toe lopen want ze kunnen veel te goed schieten. Als Green de bal heeft, moet iemand hem aanpakken want hij is top in het vinden van een opening.”

De befaamde pick-and-roll van de Warriors dus. Curry met de bal, Green zet een screen voor hem, krijgt dan de bal en kan zo zijn beste optie uitkiezen omdat hij een geweldige passer is. Die bewegende aanval zorgt voor nachtmerries bij elke tegenstander en is er dus minder met Durant op het parket. Op ESPN waren ze dan ook lyrisch over het feit dat Green zijn “oude vorm” teruggevonden heeft nu Durant minstens tot de start van de finale buiten strijd is.

Met 20 punten, 13 rebounds en 12 assists was Green dan ook van cruciaal belang in de derde wedstrijd. En met Curry die weer in topvorm is en Thompson die weer boven de 40 procent zit op driepunters, lijken de Warriors ook zonder Durant op weg naar hun vierde titel deze eeuw. Hell YES!

Door Vincent Van Genechten
  • AANGERADEN