Stefaan Degand over zijn dochtertje: “We hebben veel verbeelding, maar niet over de dood van haar moeder”

Acteur Stefaan Degand (40) heeft zijn dochter Mila (4) meteen de harde waarheid verteld toen zijn vrouw overleed. Dat vertelt hij in De columbus.

tdl,tdl

In juli 2017 verloor Stefaan Degand zijn 31-jarige vrouw Julie aan een hersenvliesontsteking. Ze was zwanger van hun tweede kind. In De columbus vertelt de acteur dat hij er bij zijn toen 2-jarige dochter Mila geen doekjes om wond: “Mijn dochter en ik hebben heel veel verbeelding samen, behalve over de dood van haar moeder. Omdat dat harde realiteit is die eerlijk verteld moet worden. Dat was mijn grootste zorg toen ik van het ziekenhuis naar mijn kind reed en haar moest zeggen dat haar grote heldin, haar álles morgen zou verdwijnen voor de rest van haar leven. Daar had ik het heel moeilijk mee.”

“Ik kwam bij haar, we hebben geweend en ik heb gezegd: mama gaat morgen doodgaan, net zoals oma, we gaan ze nooit meer terugzien voor de rest van ons leven. De volgende dag reed Mila op haar fietsje naar het park en zong ze: mama is dood en zij gaat sterven. Ongelooflijk. Zij maakte haar eigen verbeelding omdat ik haar eerlijk heb gezegd wat het was. Je moet dat niet opdringen. Niet: mama is een sterretje. Want op dat moment is dat niet de verbeelding van dat kind.”

Degand vertelt ook dat zijn dochter nog altijd bij hem slaapt: “Mijn bed is toch veel te groot. Het voelt veel rustiger en veiliger als Mila naast mij ligt. Heerlijk is dat, knuffelen en lepeltje-lepeltje liggen. Dan wrijf ik over haar rugje en valt ze in slaap. Dat deed mijn moeder ook altijd bij mij. Ik leer veel van mijn dochter, dat ik meer in het hier en nu moet leven. Ongelooflijk hoe zij dat kan”.

De columbus, Eén, 20.40 uur

Aangeboden door onze partners

Lees ook