Nonkel Bob vertegenwoordigt België in eerste EU-liedjesboek

Nonkel Bob Foto: rr

Als eind dit jaar het eerste liedjesboek van de Europese Unie verschijnt, wordt Vlaanderen daarin vertegenwoordigd door Stijn Meuris, nonkel Bob en Jacques Brel. De Franstaligen kiezen op hun beurt zelfs twéé keer voor Jacques Brel, en voor Soeur Sourire.

Het is met Vrolijke vrienden dat nonkel Bob alle andere liederen die ons land de voorbije eeuwen al heeft voortgebracht, verslaat. Het lied wordt opgenomen in het allereerste liedjesboek van de Europese Unie, samengesteld voor en door Europeanen. In België stemden zesduizend mensen.

In het boek staan 162 nummers, waarvan België er zes naar voren schoof. En zoals dat gaat in België, mochten Vlamingen en Walen er elk drie kiezen in hun eigen taal. Resultaat: Jacques Brel staat er met één liedje twee keer in, Mon plat pays en Mijn vlakke land. Ik hou van u van Noordkaap is het laatste Vlaamse liedje, Dominique van Soeur Sourire en Bruxelles, ook al van Jacques Brel, wonnen de Franstalige harten.

Het project ‘EU Songbook’ is het initiatief van een Deense ngo en wordt gedragen door Europese koorfederaties. In Vlaanderen was dat de vzw Koor & Stem. De zes liedjes zullen in het liedboek een Engelse vertaling krijgen.

Door kba