Bart De Wever reageert op commotie rond ‘Air Francken’: “Trots op het werk dat ik met Theo heb kunnen verzetten”

Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever ziet geen graten in de organisatie van razzia’s met het oog op de repatriëring van mensen zonder papieren. “Blijkbaar is het een wereldschokkende gebeurtenis dat wij efficiënt beleid gevoerd hebben als het op de uitwijzing van illegale criminelen aankomt”, aldus De Wever. “Ik ben bijzonder trots op het werk dat ik daar samen met Theo Francken heb kunnen verzetten.”

Het Franstalige weekblad Le Vif/L’Express stuurde drie jaar lang – van eind 2014 tot eind 2017 – iemand undercover op pad om N-VA te volgen. De man schafte zich een partijkaart aan en kon zo ook interne vergaderingen bijwonen. Zo ook een vergadering in Hoboken met een 120-tal militanten.

Op een daar opgenomen geluidsfragment is Bart De Wever te horen die uitlegt dat hij eerst bij Francken te rade gaat vooraleer hij razzia’s uitvoert. “Laten we het niet aan het grote klokzeel hangen, maar het gaat zelfs zover dat we vóór we een actie voeren eerst plaatsen reserveren. Dat is het voordeel van een bevriende staatssecretaris te hebben. Voor we bijvoorbeeld in het Schipperskwartier een razzia doen, vragen we: hoeveel plaatsen heb je voor ons? Hoeveel kun je er wegsteken? En naar waar gaat je vlieger?”

“Tot den bak vol is”

In de zaal wordt hoorbaar gelachen, maar De Wever drukt zijn toehoorders op het hart dat het echt zo gaat. “Dan wordt er opgepakt tot den bak vol is.”

Volgens de Antwerpse burgemeester wordt dan gefocust op nationaliteiten voor wie er terugkeervluchten geprogrammeerd staan, met ‘Air Francken’. “Als je die stoeltjes kunt volzetten, dan zou je zot zijn om dat niet te doen”, besluit hij. Daar stopt alvast het fragment dat ook de Franstalige openbare omroep RTBF verspreidt.

Het verhaal dook in november 2016 al eens op in het weekblad Knack. Het stond toen in een langer artikel over de aankondiging van de opening van een nieuw gesloten centrum voor mensen zonder papieren die strafbare feiten gepleegd hebben, die De Wever tijdens dezelfde vergadering deed

“Criminaliteit teruggedrongen”

De uitspraken weekten al verbolgen reacties los (lees hieronder), maar voor De Wever is er geen vuiltje aan de lucht. “Het uitwijzen van illegale dealers, pooiers, mensenhandelaars en andere misdadigers naar het land van herkomst is inderdaad voor ons een prioriteit. In Antwerpen hebben de politiediensten en Dienst Vreemdelingenzaken daar nauw rond samengewerkt”, zegt de partijvoorzitter.

Hij benadrukt nog dat dankzij het werk dat hij samen met zijn partijgenoot Francken heeft verricht, de criminaliteit in Antwerpen fel is teruggedrongen en “meer dan 6.250 illegale criminelen” zijn uitgewezen, “absolute recordcijfers”. “Er wordt ook een gesloten centrum voor criminele illegalen in de stad gebouwd om dit beleid nog te versterken. Als de kiezer het toelaat, zou ik dat beleid graag voortzetten”, besluit De Wever.

Calvo: “Verontwaardigd en teleurgesteld”

Groen-kopstuk Kristof Calvo reageert “bijzonder verontwaardigd en teleurgesteld” op de uitspraken van De Wever. “Dit is ongepast en ruikt naar ontmenselijking. Net als de tsunami aan migranten van Francken afgelopen weekend.”

Hij legt ook meteen het verband met de verkiezingen van zondag. “Er is een grote bezorgdheid over zwarte zondag (een verwijzing naar de goede peilingen voor Vlaams Belang, nvdr.), maar er is zeker ook bezorgdheid over N-VA zelf”, zegt Calvo. “De Wever was vroeger voor een ban tegen Vlaams Belang, maar zijn partij lijkt er nu meer en meer op. Ik denk dat de keuze van zondag steeds duidelijker wordt: wij gaan voor een tsunami van hoop, menselijkheid en verbondenheid. Dat is ons antwoord op dat zwart-gele geweld.”

Ook Groen-voorzitster Meyrem Almaci reageert geschokt. “Het ware gelaat van BDW: gerichte razzia’s met quota. En dan Con Air/Air Francken inschakelen. Zowel de inhoud als de woordkeuze van dit fragment zijn ronduit schokkend”, zegt ze op Twitter.

“Dit is niet de taal van een burgervader die mensen zonder papieren de juiste juridische weg toont”, zegt Kamerlid en West-Vlaams lijsttrekker Wouter De Vriendt op Twitter. “Het is de aangebrande taal van extreemrechts. De taal van de deportatie.”

bekijk ook

Theo Francken (N-VA) over zaak rond humanitaire visa: “Ik heb aan sleutelpersonen vertrouwen gegeven, vertrouwen dat in Mechelen mogelijk schaamteloos geschonden werd”

“Premier moet nu maar op de blaren zitten”: Theo Francken heeft geen medelijden met Michel na val regering

Door fem, mtm
VOOR ABONNEES