Mathieu van der Poel is niet van plan om zijn nationale titel op de weg te verdedigen: “Ik maak mijn eigen keuzes”

Mathieu van der Poel won vorig jaar in Hoogerheide het Nederlands Kampioenschap op de weg maar dit jaar is hij niet van plan die titel te verdedigen Foto: Photo News

Het Nederlands wielrennen zit in de lift en dus is het uitkijken naar het Nationaal Kampioenschap dat dit jaar op 30 juni in Ede wordt gereden. Althans, dat zou je denken. Maar heel wat toppers hebben al aangegeven niet te willen starten. Onder hen ook titelverdediger Mathieu van der Poel. En die lijkt voet bij stuk te willen houden: “Ik laat mij niet onder druk zetten. Ik maak mijn eigen keuzes”, klinkt het.

Ede ligt in de provincie Gelderland, vlakbij Utrecht. Biljartvlak. En dus niets voor klimmers als Tom Dumoulin, Bauke Mollema, Wilco Kelderman, Wout Poels, Sam Oomen, Steven Kruijswijk en Robert Gesink. Allemaal hebben ze al aangegeven niet te willen starten omdat hun winstkansen toch miniem zijn en ze in de periode tussen Giro en Tour een ander programma hebben af te werken. Sprinter Dylan Groenewegen is topfavoriet op een vlak parcours maar hij zou vlak voor de Tour ook geen zin hebben.

“Al die afzeggingen zijn zonde voor het wielrennen”, reageerde Thorwald Veneberg, algemeen directeur van de wielrenunie KNWU, ontgoocheld bij de NOS. “Het is een belangrijk evenement en een kans voor de Nederlanders om hun helden te zien.”

Onder meer in België is de deelname aan het BK verplicht, in Nederland vooralsnog niet.

“Onze voorkeur gaat niet uit naar het afdwingen van deelname. Maar als dat de enige manier is, moeten we kijken of we die kant op willen.”

Van der Poel: “Ik laat me niet onder druk zetten”

Mathieu van der Poel is een geval apart: na een crosswinter en het klassieke voorjaar zit hij nu alweer op de mountainbike. Ook hij heeft weinig zin om zijn titel te komen verdedigen op een biljartvlak parcours.

Maar dan is er nog het WK op de weg, waar Van der Poel wel zin in lijkt te hebben. Maar de reglementen van de KNWU schrijven voor dat een renner die op de WK op de weg wil starten, ook het Nederlands Kampioenschap moet rijden. Maar van die regel kan “om sporttechnische redenen en in samenspraak met bondscoach” afgeweken worden. Van der Poel heeft bij bondscoach Koos Moerenhout ondertussen al aangegeven dat hij wel degelijk geïnteresseerd is in dat WK, maar dat hij er nog over nadenkt en zijn mountainbikeseizoen afwacht.

Dat hij verplicht zou worden om deel te nemen aan het Nederlands Kampioenschap op de weg, zint de 24-jarige alleskunner niet.

“Waarom moet ik per se mijn Nederlandse titel op de weg verdedigen? Het is toch zo vlak als iets en mijn kansen zijn miniem. Ik begrijp dat ze mij aan de start willen, maar ik laat mij niet onder druk zetten. Ik maak mijn eigen keuzes. Ik heb altijd gedaan wat ik wou en stippel mij eigen programma uit. Anders had ik nooit drie wielerdisciplines kunnen combineren.”

Door bow, vml
AANGERADEN