Old Salt: traditionele folk met eigentijdse arrangementen

Gent - Donderdag 23 mei stelt Old Salt, een internationale Americana band met Gent als thuisbasis, zijn tweede plaat Commons voor. Wij leerden Old Salt vorig jaar kennen tijdens een showcasefestival van Young Partners in Art (YPIA) in het theater Tinnenpot(,) en waren toen in die mate gecharmeerd door het concert dat we ons gsm-nummer achterlieten met de tip: laat ons gerust weten als er een nieuwe plaat of concert in Gent is. En die zijn er nu beide: Old Salt stelt Commons donderdag voor in de Minardschouwburg

Natuurlijk is de groep blij met enige aandacht. Maar er moet ook hard gewerkt worden. Zaterdag speelden ze een concert en nu moet er nog druk gewerkt worden om een crowdfundingcampagne opgestart te krijgen. Zowat de hele groep zit thuis verzameld bij violiste Lotte Remmen en Johannes Wannyn. Lotte is huisdokter, Johannes muziekleraar, de twee zijn een koppel en heel fel met muziek bezig. Samen met de in Duitsland wonende Amerikaan Dan Wall, die behalve de zang ook nog banjo, viool en mondharmonica voor zijn rekening neemt, vertellen ze bij een kop koffie het verhaal van Old Salt. 

Oud zout

Old Salt is letterlijk vertaald oud zout, maar is eveneens een Engelse term voor een ervaren zeerot. wordt in het Engels ook gebruikt om iemand te benoemen die heel veel zee-ervaring heeft. “Vanwaar die naam? Daar kan leadzanger Dan Wall het best op antwoorden”, geeft violiste Lotte Remmen mee. “Ik kom uit een geslacht van zeevaarders, vijf generaties. Ik heb de traditie stopgezet en ben schrijnwerker van beroep. Dat we de groep Old Salt noemen kan voor mijn familie een troost zijn dat ik het zeemanschap toch nog een beetje in ere houd”, aldus Dan Wall.

Gitarist Johannes Wannyn: “We waren allemaal al wel op een of andere manier met  folk bezig, en we leerden elkaar in 2013 kennen tijdens een intensief veertiendaags uitwisselingsproject rond wereldmuziek in Slovenië. Behalve mijn vrouw Lotte en ikzelf waren daar toen ook al de Zweedse violist Anton Teljebäck en de Schotse percussionist Dave Barfoot bij. Tijdens muzieksessies ontpopte Dan zich al snel tot bandleider. We hielden contact met elkaar, en speelden in 2014 op een festival in Zweden en we besloten we om er echt voor te gaan. Gent werd onze uitvalsbasis en in 2016 brachten we ons eerste album, Up River Overseas, uit. Later werd de band uitgebreid met de Franse cellist Toby Kuhn en de Belgische Lara Rosseel (contrabas) en vandaag spelen we als septet. Al kunnen we ook geboekt worden als kwartet.”

Maatschappelijke betrokkenheid

Banjo, meerdere violen, gitaar, cello, contrabas, het pakket aan instrumenten wijst in een  bepaalde richting: “De bandleden uit de VS, België, Zweden, Frankrijk en Schotland, hebben van bij het begin de stijl en sound beïnvloed, ieder vanuit zijn of haar muzikale achtergrond. Sinds 2015 legden we al een parcours af met concerten in België op onder meer Dranouter Festival en de Stadsschouwburg Brugge, in Zweden op het Urkult Festival en in de VS in het Guthrie Center, Great Barrington MA. Old Salt werd de winnaar van de “European World of Bluegrass” award 2017. Ondertussen speelden we concerten in Engeland, Oostenrijk, Duitsland en Noord-Ierland” aldus frontman Dan Wall.

“Maar als je er dan toch een stempel wil op drukken: we halen onze (Old Salt) invloeden uit de straten van New Orleans, de Appalachia Mountains, de folk revival in het noordoosten van de VS. En we vermengen die, gezien de muzikale achtergrond van onze bandleden, met de klanken en tradities uit het oude Europa. Of het nu gaat om een straatoptreden of een groot podium: wie Old Salt zegt krijgt een Amerikaans-Europese folk sound met pit, dynamiek en spontaniteit.”

Lotte Remmen en haar partner Johannes Wannyn: “We willen ook inhoudelijk een boodschap brengen. Het is geen toeval dat onze tweede plaat de titel Commons meekreeg. Uit onze songs spreekt een maatschappelijke betrokkenheid en een sterke wil om te verbinden over de grenzen heen, of dat nu reële grenzen zijn of denkbeeldige. Als groep, met bandleden uit toch nogal wat verschillende landen en met verschillende achtergronden, stralen we dat zelf uit. Als we een concertreeks hebben, of een plaat opnemen, dan vormen we echt een zeer hechte bende. En onze woning hier in Sint-Amandsberg, dat is ‘onze plek’. Hier werken we momenteel hard om er een speciaal concert en een geslaagde crowdfundingcampagne van te maken. Er komt bovenop de cd ook een vinylversie, en we hebben nog een extraatje. Vanuit Slovenië lieten we hand geoogst zeezout overkomen. Wie onze campagne steunt, kan naast de cd of vinyl ook zo’n pakketje Old Salt in een zelfgemaakte houten box kiezen."

Old Salt stelt de plaat Commons voor in de Minard, op donderdag 23 mei.Er zijn nog een beperkt aantal tickets beschikbaar. www.minard.be

Info over de groep op de site en de Facebookpagina.

 

 

Door Rudy Tollenaere