De Giro in 60 seconden: zwaaiende Bakelants, eerste voor Démare en zwaar gehavende puntentrui

In de Ronde van Italië waren ze vandaag toe aan de tiende etappe. Wat moet u weten over de korte rit van 145 km tussen Ravenna en Modena? Lees hier de bondige samenvatting.

LEES OOK. Arnaud Démare sprint in Giro sneller dan Elia Viviani

Hoe verliep de etappe? Zeer voorspelbaar. De Italiaan Luca Covili en de Japanner Sho Hatsuyama gingen er meteen na de start vandoor en het peloton liet begaan. De ploegen van de spurters hielden de voorsprong onder controle. Op 30 km van de finish werden ze gegrepen, waarna het een vijfde massasprint werd in deze Giro.

De laatste kilometer? Net op het moment dat late vluchter Francisco Ventoso werd gegrepen, tikte tweevoudig ritwinnaar Pascal Ackermann het achterwiel aan van Simone Consonni. In hun val namen ze enkele renners mee, zoals Jakub Mareczko en Matteo Moschetti. Van de twaalf overblijvers sprintte Arnaud Démare sneller dan Elia Viviani en Rudiger Selig.

Wat deden de favorieten? Die kregen een halve rustdag voorgeschoteld en bleven in de finale gelukkig overeind. Ze kregen ook allemaal dezelfde tijd omdat de breuk na de val was ontstaan in de laatste 3 km. Valerio Conti blijft in het roze, Ackermann houdt nog één puntje voorsprong over op Démare voor de paarse puntentrui die hij wel door de vele schaafwonden verkrampt aantrok op het podium.

Is er iets dat u nog moet weten? Het peloton reed aan zo’n gezapig tempo dat er tijd was voor grapjes. Toen Jan Bakelants samen met Jasper De Buyst in beeld kwam zwaaide hij naar de camera en riep zijn kinderen op het thuisfront toe: “Papa zit in Italië!”

Wat deden de Belgen? Pieter Serry hield samen met zijn ploegmaats van Deceuninck-Quick Step de twee vluchters onder controle. Toen die werden gegrepen, bepaalde Thomas De Gendt voor Lotto-Soudal het tempo, in de slotfase bijgestaan door Victor Campenaerts. Jasper De Buyst trok prima de sprint aan voor Caleb Ewan, maar de Australische kopman kon het niet afmaken. De Buyst werd zelf nog negende. Ook Jenthe Biermans zat bij de val van Ackermann maar naast een pijnlijke bil valt de schade mee.

Top vijf?

1.Arnaud Démare (Fra)

2.Elia Viviani (Ita)

3.Rudiger Selig (Dui)

4.Caleb Ewan (Aus)

5.Giacomo Nizzolo (Ita)

Klassement

1. Valerio Conti (Ita/UAE Emirates)

2. Primoz Roglic (Sln) op 1:50.

3. Nans Peters (Fra) 2:21.

4. José Joaquin Rojas (Spa) 2:33.

5. Fausto Masnada (Ita) 2:36.

Bekijk hier het volledige klassement.

Wat krijgt u woensdag? Carpi-Novi Ligure: 206 km. Voor de tweede dag op rij een vlakke etappe, de kans op een nieuwe massasprint is zeer groot. In straat waar de finish ligt staat trouwens Villa Coppi, het vroegere huis van vijfvoudig Girowinnaar Fausto en nu bewoond door zijn zoon Faustino en zijn familie.

Beeld van de dag? Ackermann die na zijn val zwaar gehavend over de finish bolde met zijn paarse puntentrui helemaal gescheurd. Gelukkig voor de Duitser kan hij morgen in een nieuw exemplaar starten.

Door vml
AANGERADEN
Meest recent